Monday, November 15, 2010

Dessert Cendawan Putih, Biji Teratai, Kurma Kering, Goji, Longan Kering

Adeiii.. nak buat 'Cucur Nasi' C'Mat Gebu pon lom dapek.. aku jarang dapat memenuhi keinginan makan orang lain.. kesibukan menghalang.. ahakss.. ngalahkan Menteri Pembangunan Wanita aku ni busy nyerrr hehe.. lagi pon apa sangat la masakan / resepi yang aku tau.. mau takde orang sudi jamah kui3..  dalam ertikata lain.. kalau kat rumah Abah.. hasiltangan aku pasti gagal memenuhi selera family wakakaka.. ni Mak Dik request tika dia sedang sebok ber'facebook'.. emang tak padan Mak Dik nih.. perintah ko!!.. iyolah Mak Dik.. layannn resepi ulang tayang eikkk..






Bahan-bahan
  • White fungus / cendawan putih (kering)
  • Lotus seeds / biji teratai (basah)
  • Red dates / kurma kering (tanpa biji)
  • Goji
  • Longan kering
  • Yellow Lump sugar / gula batu (kuning)
  • Air

Cara-cara
Rendam semua bahan hingga kembang dan lembut. Rebuskan white fungus, lotus seeds, red dates dan longan kering dalam 30 minit atau hingga lotus seeds lembut. Kemudian masukan goji. Selepas 10 minit dan pasti goji lembut, masukan gula batu mengikut manis yang disukai. Kali ni layan panas-panas almaklum la hari hujan..

No comments:

Post a Comment