Sunday, October 24, 2010

Abah Birthday

Sambutan Hari Lahir Abah.. Ismail Bin Suradi yang ke-63 tahun.. Kami sekeluarga berkumpul.. Aku sampai setelah Adam selesai menghadiri Kelas Fardhu Ain.. Jadi tengahari baru sampai.. Adik aku Mummy seperti biase menjadi 'perancang bandar'.. opppsss!! Perancang merangkap penyiapsedia masakan.. 'Soto Nasi Impit' menjadi pilihan Mummy.. Adik aku Boy pulak menjamu kitaorang dengan 'kupang' dan Mummy rebuskan saja kupang untuk kami ratah.. Sebiji Chocolate Fudge dari Season Cake House menjadi pilihan aku, Adam dan Mak Dik selain buah limau..

"Selamat Hari Lahir Abah" 

 



Semua foto hakmilik ohoeya858.blogspot.com

Emosi 'Abah' hanya ALLAH yang tahu.. Kali pertama menyambutnya tanpa 'Mak'.. Semoga 'Abah' tabah.. Moga 'kami' dapat membahagiakan 'Abah'..

Seaweed Wheat Noodle lagi..

Pagi ni plan buat Seaweed Wheat Noodle ala vegetarian je.. Adam pulak request tambahkan udang.. Iyo lah nak.. Macam kena turut perintah Sultan dah Mama nih.. Apa pon Mama ok ok ajaaa.. Asalkan kita happy kannn.. Meh tengok macamana nak hasilkannya..


Semua Foto Hakmilik ohoeya858.blogspot.com
Bahan-bahan
Seaweed Wheat Noodle
Lobak Merah
Kucai
Telur
Udang
Bawang besar (Hijau) / Bawang India
Bawang putih
Miso soyabean
Garam
Olive butter
Minyak untuk goreng udang
Air untuk celur noodle

Cara-cara
1) Celur noodle hingga lembut. Angkat dan toskan air.
2) Goreng udang (kaedah deep fried). Asing dan toskan minyak.
3) Tumis bawang putih dengan olive butter. Masukan bawang besar setelah bawang putih kekuningan. Masukan miso dan tambahkan sedikit air. Setelah miso cair, masukan telur. Kemudian masukan lobak merah dan kemudian kucai. Kacau dan masukan udang yang telah digoreng. Kemudian barulah masukan noodle dan tambahkan garam secukupnya. Gaul sebati semua bahan dengan noodle dan pastikan rasanya memuaskan hati. Sedia untuk dinikmati.
"Sesungguhnya senang dan selamat untuk dicuba"