Monday, April 16, 2012

Oreo Cheese Cake

Assalamualaikum.. Salam sejahtera semua.. Semoga sedang diulit kebahagiaan kita semua.. Pagi Isnin yang cerah tempat saya ini.. Semalam saya buat julung kalinya mencuba Oreo Cheese Cake (Resepi II) dari Kak Ummi Kuantan empunya blog Home Sweet Home.
Lama saya peram resepi ni.. Bukan resepi ini saja, banyak resepi sebenarnya saya peram.. hihi.. Sebagai percubaan pertama, saya hanya buat separuh dari bahan-bahan di bawah (tulisan berwarna merah) kerana bimbang tak menjadi.. Setelah mencuba, beginilah hasilnya.. Alhamdulillah. Untuk melihat hasil yang lebih baik, kalian rujuklah blog Home Sweet Home ya..
Saya kongsi di sini resepi berserta cara membuatnya yang saya copy paste sepenuhnya dari blog beliau di sini..


OREO CHEESECAKE - RESEPI II
Sumber: Citarasawan (Kak Wan)

Bahan Dasar:- (akak guna loyang bulat 8 inci)
  • 200gm biskut oreo - di buang krimnya (*akak guna 300 gm)
  • 50gm mentega cair (*akak guna 75 gm)
Bahan Filing:-
  • 750 gm keju krim (*akak guna 500 gm Philladelphia Cheese)
  • 130 gm gula kaster (*akak letak 110 gm je)
  • 1/2 tbsp esen vanila
  • 3 biji telur (*akak letak 2 biji telor je)
  • 200ml whipping krim (*akak letak 150 ml)
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya (*akak letak 20 keping)
#Acuan springform 4.5" @ 4 biji (Menghasilkan 4 biji mini cheese cake)
atau acuan 8" menghasilkan satu biji.

Cara-cara:-
  1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
  2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  4. Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
  5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka. (*anak dara akak rajin nak drizzle atas ciskek tuh..hehe, suka2 dia jek)

" Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukan"

Sangat sedap :-))

28 comments:

  1. Assalamualaikum oh oeya...
    wah dah lama x buat oreo cheese cake... sedapnya tgk kek tu... ada lg x nie.. nak ckit.. ^_^

    ReplyDelete
  2. haiiii... sedapnya Oeya...

    Oeya, awak guna loyang brp inci tu??

    ReplyDelete
  3. Diana @ Melley Mey ~ Waalaikummussalam Diana.. sangat sedap dari resepi Kak Ummi kesayangan kita semua ni.. malu nak kasi awak rasa.. hihi ;-)

    ReplyDelete
  4. Sari Yusa Ibrahim ~ Sangat sedap Sari.. Loyang 7" kalau tak silap.. hasil kita comel (kecil) sebab hanya buat separuh bahan :-)

    ReplyDelete
  5. Naz ~ Ada kesempatan saya jamu awak ya :-)

    ReplyDelete
  6. Uish... krimnya jangan dibuang! Kasi jilat-jilat sampai bersih pas tuh baru dikisar biskutnya. :-p

    ReplyDelete
  7. salam..
    singgah follow sini :)
    jom follow cik iena jugak(^_~)
    www.ienaeliena.com

    ReplyDelete
  8. logorithm ~ i tak buang pun sebenarnya.. i masuk dalam mangkuk n Adam makan dengan biskut tiger hihi..

    ReplyDelete
  9. Iena Eliena ~ As salam. Terima kasih sudi singgah dan follow ya :-)
    Soon saya singgah dan follow awak ;-)

    ReplyDelete
  10. kukus boleh tak? JNICCA97@YAHOO.COM

    ReplyDelete
  11. Anonymous ~ Terima kasih ye sudi singgah :)
    Maaf saya tak pasti utk resepi ini.. saya pun pertama kali cuba ;)

    ReplyDelete
  12. Cik Gadis ~ Terima kasih juga ya, sudi singgah.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  13. hasniza hamdan ~ Maaf lewat reply ya.. Saya tak pernah cuba tapi rasanya agak sukar masa nak keluarkan cake tu sebab ia terlalu soft..

    Anyway terima kasih sudi singgah dan salam kenal :)

    ReplyDelete
  14. logorithm ~ Hihi.. Sabar ya, I akan usahakan update. Thanks u ;-)

    ReplyDelete
  15. sedapnyeeeeeeeee
    rajin adik mencuba

    salam kenal ye ;)

    ReplyDelete
  16. @ieda ~ Terima kasih sudi singgah ya.. Sangat sedap Cheese Cake resepi blogger tersohor Kak Ummi Zaihadi ini.. Boleh cuba ya ;-)

    Salam kenal :-)

    ReplyDelete
  17. salam ziarah
    nampak sedap..wah lamanya tak update blog

    ReplyDelete
  18. aku dah banyak kali wat cheese cake kekadang merekah gak.. huhuhu ni nampak sedap!!

    ReplyDelete
  19. Mrs Lurve ~ Terima kasih singgah ya.. Maaf lewat reply :-)

    ReplyDelete
  20. Kak Ina KL ~ As salam Kak Ina. Moga Kak Ina sekeluarga sihat sejahtera. Resepi Cheese Cake daripada Kak Ummi ini memang sedap. Boleh cuba ya Kak Ina :-)

    ReplyDelete
  21. Aeinio ~ Percubaan pertama kali yang ini merekah Aeini, yang berikutnya alhamdulillah ok. Sangat sedap resepi Kak Ummi ini Aeini :-)

    ReplyDelete
  22. Sedapnya..ni yg teringin nk neli oven ni..belum ada oven la tk blh buat lg..

    ReplyDelete