Thursday, December 29, 2011

Spontaneous Thursday #09

'Allah tidak beri apa yang kita minta, tapi beri apa yang kita perlu'




Official site ------> Spontaneous Thursday

Wednesday, December 28, 2011

Oh Oeya Wordless Wednesday # 10


Hot Americano, Crisp G. Salad, Beef Bolognaise, Carrot cake and Muffin





Official page --------> Wordless Wednesday

Saturday, December 24, 2011

Pagi yang sedap

Sarapan pagi ni..


Teh C.. roti kosong.. mushroom soup..


Layan diri..

Friday, December 23, 2011

Sendiri

Assalamualaikum.

Malam tadi sebelum tidur kami saling berpelukan dan bercium sentiasa sambil menonton.. Simpan 'bau'.. Berbual apa saja.. Juga mengenai rasa jiwa.. Tangan digenggam erat bersama.. Tidur pun tak mau renggang.. Satu katil bujang berdua dimuatkan.. Hati selesa je berdua.. Sayangnya tidur tak nyenyak.. Bangkit dan cium lagi.. Lena kejap, bangkit dan cium lagi.. Allah!

Memandu ke pejabat sorang je pagi ni.. Mungkin esok pagi pun sama.. Sarapan hambar.. Takde orang mintak sikit sarapan saya.. Takde orang mintak sikit Teh C saya.. Tengahari nanti?.. Malam nanti?.. Aduhhh!! Saya tak biasa begini.. 

Berapa hari nak macam ni?.. Oh! Tak nyaman fikiran hari ini..


"Saya nanar tanpa anak"

Thursday, December 22, 2011

Akibat salah rawatan

Assalamualaikum.

Cantik. Semua mau cantik. Semua suka yang cantik. Kisah kaum hawa yang sanggup berhabisan untuk nampak cantik tak pernah berhenti. Lihat saja iklan sekarang ni. Macam-macam produk kecantikan diperkenalkan. Pelbagai jenama dapat kita dengar, lihat dan baca. Pendek kata iklan mengenai kecantikan akan ada dalam semua bentuk media. Maknanya dalam pasaran, permintaan berkenaan kecantikan sangat tinggi u.. Pilih sajalah ikut kemampuan dan kehendak peribadi. Cantik segera ade? hihi..

Dalam usaha dengan niat yang baik untuk cantik ni, saya sokong juga. Untuk pasangan halal sudah tentulahkan. Menambat atau menglock tu perlu. Hati, bukan kaki.. Untuk bahagia kita juga kan kekanda adinda..


video

Hati-hati ye kalau memilih rawatan kecantikan. Saya kongsikan video ini yang saya telah tonton tahun lalu. Ambillah iktibar daripadanya. Mengenai seorang selebriti yang terpaksa menanggung kesakitan akibat salah rawatan.

Semoga kita semua sihat sejahtera dan bahagia, Amin.

Friday, December 16, 2011

Teman Pilihan

Inilah teman pilihan saya dan Adam musim cuti sekolah kali ni..


Lagi buku-buku pilihan Adam.. Untuk bacaan di pejabat saya..


Boleh layan jiwa sambil enak-enak dengan minuman panas..


Melepak sajalah di mana-mana asal selesa.. 


Adam.. Asal boleh.. 



*pssttt! Saya capture Adam membaca masa tengah 'macet' hihi.. jammed.. 'Jangan tiru aksi ini'

Thursday, December 15, 2011

Spontaneous Thursday #08

"Tauke! Fresh orange aderrr?"
Sorang Cek Akak dengan uniform security memekik kat aku..
Terkejuttt makkk nokkk!
Elok aje aku ni tengah nak ta pao (tapau) kuih nak bagi pakcik-pakcik BHP..





Official page --------> Spontaneous Thursday

Spontaneous Thursday #07

>>  Warmth  <<


Official site ------> Spontaneous Thursday

Wednesday, December 14, 2011

Oh Oeya Wordless Wednesday # 09



Official page ------> Wordless Wednesday

:: Melerai resah ::

Cuaca sangat cerah.. Sudah mulai panas.. Pagi-pagi sudah bertegang urat.. Beginilah situasi bekerja.. Jangan ada silap.. Penerangan tak jelas.. Tak bijak jawapan.. Tak logik alasan.. Intonasi semakin meninggi dan meninggi.. Urat-urat leher dipaksa-paksa menegang tanpa diminta persetujuannya.. Tak bagus.. Kerja jadi tak syok.. Tarik nafas dalam-dalam.. Hela  nafas jadi berat.. Hati jadi penat.. Capai air.. Seteguk dua minum.. Tarik nafas dalam- dalam sekali lagi.. Hela nafas lembut sedikit.. Ok.. Lega sikit..

Masing-masing bertanggungjawab..  Bila ada rasa tanggungjawab melunaskan kerja.. Masing-masing tak mau buat silap.. Masing-masing tak mau kena marah dengan Boss.. Masing-masing tak mau buat kerja yang sama berulang-ulang.. Lebih tak suka bila kerja yang asyik perlu modified.. Kerja jadi lambat.. Masa dibazir.. Costing.. Masing-masing nak siapkan projek yang sedang berjalan secepatnya..  Projek berikutnya.. Situasi kerja sama juga.. Kontraktor beginilah.. Syok bila projek beres.. Hebat pekerja begini.. Bertuah syarikat.. 

Semangat bekerja tidak pernah padam.. Tanggungjawab.. Amanah.. Ikhlas mendapatkan rezeki.. Perlu untuk teruskan kehidupan.. Kita punya tanggungan.. Wajib.. Semoga kita semua sungguh-sungguh melunaskan tanggungjawab dan mendapat rezeki yang berkat.

Tuesday, December 13, 2011

:: Seminggu sekali

Bila seseorang berhasrat mengenali.. Ria sedikit rasa hati.. Meski suka belum tentu lagi.. Ada saham lagi.. Bisik hati.. Perasan.. Sekali-sekali hihi.. Tentunya sudah dintai-intai kita ini kan.. Barulah datang rasa ingin tahu.. Ingin kenal..

Pendekatan awalnya.. Bertanyakan soalan mengenai diri kepada yang kita kenal dan yang kenal kita.. Jadilah kawan seorang itu 'posmen' tak bergaji hihi.. Masih mood ria saja.. Jemputan makan tengahari.. Oh! Pasti.. Biasalahkan.. Pancing.. Pertama kali diundang.. Maaf saya tak free.. Ah! Kerek.. Biarlah.. Itu pilihan kita.. Diminta nombor handphone.. Oh! Biasalah.. Pancing lagi.. Pertama kali minta.. Diam.. Ah! Macam kita tak tahu.. Contact number diri dan details syarikat sudah dalam simpanannya.. Saling berurusan.. Taktik..

Diundangnya kita lagi.. Makan tengahari.. Oh! Tidak juga jawapan dari kita.. SMS diterima.. Tiada balas.. Handphone berdering.. Bersyarat.. Hanya waktu pejabat.. Beri sedikit bahagia kepadanya hihi.. Pahala.. Beberapa minit cuma.. Cukuplah.. 

Begitulah berulang-ulang kaedahnya.. Berlarutan.. Beberapa bulan.. Kekal mood ria juga.. Honda City putih.. Oh! Memikat.. Tidak juga petah.. Oh! Oklah.. Intonasi tidak mencuri perhatian.. Tidak berdegar-degar.. Oh! Selesa..

Makan bersama.. Oh! Belum ditunai.. Kenapa hasrat tidak ditunai?.. Undangannya.. Undangan makan tengaharinya sudah mengundang tawar.. 'Masuk waktu'.. Tanpa si pengundang sedar.. Hari undangannya sudah dicam.. Ya.. kena tangkap liow.. Hari Jumaat.. Begitulah kaedahnya.. Berulang-ulang.. Hari yang sama dilain minggu.. Diangkat handphone berdering.. Meriah bunyi pin bowling menumbangkan badan..  Sudah masuk waktu.. Oh! Di sini ya kamu.. Seminggu hanya sekali.. Tidak diisi.. Tidak direbut.. Ditinggalkan sudah pasti.. Baiklah..

Di pihak sana bukan hanya suka.. Sudah berputik kasih.. Untuk di sini hanya ria.. Hati belum berputik suka.. Tawar kekal memuat rasa.. Kamu baik hati.. Sampai di sini saja ya.. Kekal saling kenal.. Masih berurusan..

Bukan sedang diulit.. Cuma kelapangan ini menunai hasrat.. Peristiwa awal tahun ini.. Disember sudah hampir ke penghujung.. Semoga ada yang lebih baik untuknya.

Google

"Perlukah kita menoleh kisah lampau setelah cahaya-Nya menerangi jalan di depan?"






*pssttt! Saya tahu anda silent readers blog saya ;-)

Oh! Bertemu Cupcakekasih


Oh! Bertuahnya diri.. Bertemu Kak Jun cupcakekasih.. Teruja.. Temunya tanpa dirancang.. Tangan berjabat.. Sambut.. Senyum.. Mesra.. Kak Jun lembut tingkahnya.. Tersusun kata.. Sangat membahagiakan pertemuan dengan beliau.. Masih terngiang-ngiang.. Oh! Bertuahnya saya..


Terima kasih Kak Jun.. Sudi bertemu dengan Oeya.. dalam mimpi.. Sedarnya 2.37 pagi.. Aduhhh!.. Apalah saya ni hihi.. Sampai jumpa lagi Kak Jun..

Saturday, December 10, 2011

:: Semudah rasa

Letih betul keluar dari pintu pejabat petang semalam.. Hujan pun lebat.. Call MDik temankan saya yang konon mau enek-enak menikmati kopi panas Mc D (Saya mudah terikut-ikut dengan kesukaan orang yang saya sayang).. Ermmm.. MDik lebih rela menyiapkan kertaskerja di pejabat guamannya berbanding memilih menemankan saya.. Faham.. Dia maklum gaya saya yang boleh duduk 2 jam dengan secawan kopi sambil membaca.. Tiada bicara.. bosannya dia hihi.. Kempunan dululah kopi Mc D petang semalam..

Memuatkan masa dengan hati selesa menyelak helaian buku.. Dengan secawan kopi panas.. Asal saja tempat dipilih berhawa dingin.. Senyap tidak sepi.. Tenang.. Meladeni kerja yang tak pernah sudah.. Memenatkan.. Kasihan diri.. 

Memandu terus ke rumah Abah saya.. Masih hujan.. Hampir Maghrib.. kurang beberapa minit.. Handphone berdering.. Deringan hingga terhenti tanpa saya jawab.. Berulang empat kali.. Biarkan saja.. Maghrib.. Waktu ini sangat pendek.. 

Hentikanlah amalan menelefon waktu si penerima panggilan tak boleh jawab..

Friday, December 9, 2011

:: Sebentar cuma

Sibuk!!.. Minggu yang sibuk untuk saya.. Rezeki dari-Nya.. Alhamdulillah.. Tuntutan kerja yang perlu diberes.. Mana perlu diberes, dibereskan segera.. Ada pilihan ditangguh, ditangguh sesedap rasa saya hihi.. Itulah antara yang saya seronok melakukan kerjaya saya..

Persiapan sekolah.. Baju Melayu putih untuk Sekolah Agama yang perlu ditempah, nun jauh di Kuala Lumpur tukang jahit kegemaran anak saya, diuruskan sudah.. Hari ni beli Kitab di Sekolah Agama.. Tarikh beli ikut surat makluman pihak sekolah.. Urusan beli buku dan buku latihan sebelum cuti sekolah bagi SJK (C).. Senang kerja saya.. Taklah kalut kalau nak settle satu masa kannn.. Ya.. sudah lunas juga.. Giliran kelengkapan sekolah yang lain selepas ini.. Kemeja putih, seluar panjang biru, kasut sekolah, stokin, beg sekolah.. Kecuali beg, yang lainnya perlu disediakan lebih sepasang.. Ya.. Wajib lengkap sebelum sekolah mula..
















Hellllllllllllllllllllllllllllllo! Takde rasa kerrr?!!..

Saturday, December 3, 2011

Segmen: Mencari Blogger Setiap Negeri


Bersegmen lagi saya ni..
Kali ni di tag oleh simanis Naz
Datangnya segmen ni dari sicomel pink

Saya dari Johor Bahru, Johor.. Dilahirkan, dibesarkan, tinggal dan bekerja juga di sini.. Berkunjunglah ke Johor yang indah permai.. Sangat-sangat maju.. Pembangunan pesat.. Roger-rogerlah bila berpeluang ke Johor ya.. Saya sangat bahagia bertemu kenalan :)


3 rakan yang saya pilih untuk di tag

Thursday, December 1, 2011