Thursday, November 15, 2012

Instagram ku

Saya diperkenalkan dengan Instagram oleh seorang kenalan. Saya bukanlah seorang yang arif tentang dunia kamera dan photo. Menghadiri kelas khas untuknya juga tidak pernah. Tapi saya suka. Suka ambil gambar. Mengikut kesukaan saya.

Beberapa orang mulai memperkatakan tentang Instagram milik saya. Tentang gambar-gambar yang saya upload. Setakat hari ini, saya upload gambar-gambar yang saya ambil daripada kamera dan handphone saya.

Terdapat gambar yang saya terus upload (tanpa editing) atau setelah editing mengikut kesukaan saya. Hasilnya begitulah yang dapat dilihat pada Instagram tersebut.

Kebanyakan gambar pemandangan adalah disekitar Taman Mount Austin, Taman Desa Tebrau dan Taman Johor Jaya di Johor Bahru. Selainnya tempat-tempat yang saya kunjungi. Itu sahaja. Pemandangan indah dan alam semulajadi akan segera menarik minat dan tumpuan saya.

Kebelakangan ini, saya kurang gunakan kamera Canon dan lebih menggunakan kamera di handphone Samsung sahaja. Saya tidak pernah memiliki kamera Nikon canggih berharga beribu-ribu meski ingin sekali memilikinya.

Akaun Instagram saya

Gambar-gambar tersebut adalah kesukaan saya. Saya hanya kongsikannya di Instagram tersebut. :-)

Peace..

Nasi goreng daging

Nasi goreng daging

Bahan-bahan: Nasi, daging lembu*, bawang holand, bawang putih, minyak masak dan garam. 
*Rebus daging lembu dengan halia dan sedikit garam hingga empuk dan hiris. 

Cara-cara: Tumis bawang putih hingga kekuningan diikuti bawang holand. Masukan daging dan kacau. Kemudian masukan nasi dan tambahkan garam secukupnya, kacau sebati.

Telur masak hancur
Bahan-bahan: Telur, bawang holand, serbuk lada sulah, garam dan minyak masak.

Cara-cara: Satukan dan kacau semua bahan. Goreng.

Padanan telur masak hancur permintaan anakku, Adam. Idea nasi goreng mudah dan sedia dihidang :-)

1 Muharram 1434H

 Salam Maal Hijrah
1 Muharram 1434 Hijrah