Sunday, October 23, 2011

Kek Batik


Layan kek batik dari saya. Saya rujuk dari dapur Kak Ummi ~ Home Sweet Home.. Saya copy paste seluruhnya dari Kak Ummi untuk rujukan kalian yang ingin mencuba ya..

KEK MARIE BATIK 
Resepi : Ummi @ Home Sweet Home 

Bahan-bahan:
 

  • 600 gm biskut marie - patah 4
  • 250 gm mentega 
  • 4 biji telor gred A - pukul sikit
  • 3/4 tin kecil susu pekat manis (boleh juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
  • 1/3 cawan serbuk koko (akak guna jenama Van Houten) 
  • 1/3 cawan air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil nescafe 




Cara Membuat:- 
  1. Griskan loyang 9 x 9 x 3 inci dengan mentega rata-rata, ketepikan.
  2. Campurkan kesemua bahan kecuali biskut ke dalam kuali. 
  3. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata. 
  4. Kemudian tuangkan/cedukkan adunan ke dalam loyang dan tekan padat dan rata dengan sudip atau penekan kek lapis. 
  5. Masukkan dalam fridge lebih kurang 1 - 2 jam. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru lembut dipotong. SELAMAT MENCUBA... 

Usah banding ya hasil skill Kak Ummi dengan saya hihi.. Tentunya 'jauh panggang dari api'.. Tapi kan.. Manyak sedap wo! Mau jari yang biasa tak diendah, dijilat penuh nikmat lalalalalalala.. :-)