Wednesday, March 7, 2012

Sup ikan merah

 
Bahan-bahannya: Ikan merah, daun sup, lada sulah*, halia*, bawang besar/Holland*, bawang putih*, garam, minyak masak dan air. (*ditumbuk)

Cara-caranya: Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk hingga kekuningan dan naik bau. Kemudian tuangkan air dan kacau. Bila air dah mendidih, masukan ikan merah dan tambahkan garam. Masak sebentar. Masukan daun sup ketika menghidang.



Untuk anda, ini bukan resepi dan kaedah terbaik masak sup ikan merah hihi..

Mi sup bayam


Bahan-bahannya: Mi kuning, bayam, lobak merah, bebola ikan, isi ketam, tauhu pok, bawang besar/Holland, bawang putih, garam, minyak masak dan air.

Cara-caranya: Celur mi dengan air didih, tos dan asingkan. Tumiskan bawang putih hingga kekuningan diikuti bawang besar. Tuangkan air dan kacau hingga mendidih. Kemudian masukan tauhu pok, bebola ikan, isi ketam, lobak merah dan akhir sekali bayam. Kacau dan tambahkan garam. Masak sebentar dan sedia dihidang bersama mi tadi.


Mi sup segera siap dan sedap :)