Tuesday, August 31, 2010

Merdeka

 Salam Merdeka ke 53 untuk semua..

Negaraku
Tanah tumpahnya darahku
rakyat hidup
bersatu dan maju
Rahmat bahagia
Tuhan kurniakan
Raja kita
selamat bertakhta
Rahmat bahagia
Tuhan kurniakan
Raja kita
selamat bertakhta

Friday, August 27, 2010

Hari istimewa

Redup je ari ni.. Rasa tenang.. Jumaat ari ni istimewa rasa nyerr.. Jumaat di bulan Ramadhan terlalu istimewa.. Macam berkongsi perasaan aku dan Jumaat.. Ada lagi juzuk-juzuk akhir.. Sedaya ku habiskan sebelum Syawal..

Duit

Adik aku yang bongsu nak pegi Taiwan esok pagi..
Aku?!! Sampai la ni lom dapat jamah gi Taiwan huhu..
Mari berkenalan dengan encik Taiwan Dollar (TWD)


Foto hakmilik mutlak ohoeya858.blogspot.com

Sotong Goreng Kari

Yeayyy!! Ni la resepi yang tertangguh.. Bahan-bahan dan cara-cara dari sifu CMG .. Best!! Tima kasih C'Mat.. Ampun C'Mat derhaka cikit.. tak ade daun kari kui3.. 

Sotong Goreng Kari
Foto hakmilik mutlak ohoeya858.blogspot.com

Thursday, August 26, 2010

Yang mana dulu..

Tengah dok pikir yang maner satu nak didulukan..


Yang ni ker..

Atau yang ni ker..

Yang ni memang last..
Smua foto dr encik google

Memang Pantang!!

Ibu Mertua ku   :   "Hei Sabariah!! (Nama aku di sebut lantang oleh Mak Dara.. fuhh bangga seh hik3)
                           "Siapa itu Kasim Selamat?! Lawyer?! Magistrate?!"

Sabariah          :   "Ahli Muzik.."

Ibu Mertua ku  :   "MEMANG PANTANGGG!! keturunan aku ahli muzik.."

Heheh.. udah.. udah.. aku bukan nak ceta pasal filem menusuk ati ni.. ni nak kisah pasal pantang..

'Jangan nyanyi kat dapur, nanti dapat laki tua'
menjadi gerunnn laaa anak-anak pompuan nak menyanyi..
pada aku.. nyanyi kat dapur ni selain belom tentu sedap didengar he3.. lagiii 'selawat' nyerr maner..

'Jangan duduk kat tangga, nanti takde orang pinang'
fuhh! lagi la tak keruan jiwa anak-anak pompuan..
pada aku.. dah memang tangga tu tempat orang lalu lalang, kalau duduk kat situ kan nyusahkan orang..

'Jangan makan pindah-pindah, nanti kahwin ramai'
kompom kena marah bila buat keje ni..
pada aku.. makan tu kan ada tempatnya, kalau dah bersepah 'akak jugak' yang kena uruskan.. tu yang maleh

'Jangan tatang pinggan nanti suami di ambil orang'
a'aah seramm gitu kan..
 pada aku.. kan susah, dibuatnya terlungkup terbalik tercelepuk kat lantai dahhh tak rezeki kan..

'Jangan duduk atas bantal, nanti tumbuh bisul'
dah abiss tempat pe nak duduk.. kecuali la memang bantal alas duduk..
pada aku.. dah bantal tu kan untuk letak kepala, andai 'tertuttt' haaa.. nak guna kan dah tak nyaman..

'Jangan intai orang mandi, nanti mata ketumbit'
mau kena cungkil biji mata kalau berhajat..
pada aku.. memang tak senonoh keje ni dan sebesar-besar salah kalau di buat, memang cari nahas..

Ni aje yang dapat diingat.. banyak lagi kan.. tafsiran sekadar dari logik akal aku sendiri je ni.. Yang pasti semua ni adalah untuk mendidik kita supaya jadi manusia yang beradab.. sopan tingkah laku.. haaa gitu..

Wednesday, August 25, 2010

Kenapa tak cakap

Perasan tak ada perkataan atau ayat yang kluar dari mulut orang dewasa.. tak 'seswai' untuk jadi halwa telinga budak-budak khasnya anak-anak.. kalau 'benda' yang sama kluar dari mulut bebudak atau anak-anak.. kata diaorang ni 'kuang hajo' (mahap cakap)..

Macam ni hah..

"Aku susah-susah ngajo ko!!.."  kenapa tak cakap.. "Mak sungguh-sungguh ajar "(sebut nama anak)"

"Kain kat ampai tu tak reti-reti nak angkat!!" kenapa tak cakap.. "Tolong angkat kain kat ampai"

"Perangai ko ni sama ngan 'sipolan'" kenapa tak cakap.. "Mintak janganlah sama perangai dengan 'sipolan'"

"Nape lambat balik!!" kenapa tak cakap.. "Baru sampai, kenapa lambat"

"Ni kang! ade kena ni kang!!" kenapa tak cakap.. "Nanti kena marah nanti"

"Dah! tak payah!!" kenapa tak cakap.. "Janganlah"

"Dah! tak nak sudah!!" kenapa tak cakap.. "Tak nak takpe"

"Dari celik mata tengok tv je keje nyer!!" kenapa tak cakap.. "Sudah-sudahlah tengok tv tu"

"Ape keje yang dibuat nyer tuh!!" kenapa tak cakap.. "Tengah buat ape tu"

"Tak habis lagi ngadap mendealah tu!!" kenapa tak cakap.. "Tak siap lagi ke tu"

"Lembab! Cepatlah!!" kenapa tak cakap.. "Boleh cepat sikit"

Senangkan.. tak payah laa naik tegang urat leher.. naik  sakit anak tekak..
Takat ni dulu la.. renung-renungkan.. selamat beramal..

Aku taknak

Aku taknak jadi manusia yang tak bahagia..
Aku taknak jadi manusia yang berdendam siang dan malam..
Aku taknak jadi manusia yang gagal memberi maaf..
Aku taknak jadi manusia yang gagal melupakan salah orang pada aku..
Aku telah memilih untuk memaafkan.. Alhamdulillah.
Bahagia yang aku cari..
Ketenangan yang aku ingin..

Telling Story Contest

Adam masuk Telling Story Contest kat sekolah ari ni.. Semangat menghafal cerita ngalahkan nak masuk pertandingan syarahan he3.. Sambil tu tak puashati pulak dah 14 hari puasa baru dapat juzuk ke 3.. Hai Adam.. Adam.. Ok tajuknya "Big Little Hippo".. Menang atau kalah bukan perkara utama.. Yang penting Adam confident on stage dan enjoy.. Support punyer pasal, Mama pon dah balik budak semula training Adam kui3.. What ever lah kan..


Fetch dia nanti dah boleh dengar 'radio Adam'.. Lagu nyer 'rancak' kerr.. 'Meruntun jiwa' kerr.. Tungguuuuuu..

Sebak arr..


video


video

Sebak arr teringat hebatnya kasih sayang "Mak"..
Sebak arr teringat hebatnya kasih sayang "Abah"..
Saaaaaayang Mak..
Saaaaaayang Abah..

"Ya ALLAH! Ampunilah bagiku segala dosaku dan juga dosa dua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidik ku di masa kecil"
Amin.

Tuesday, August 24, 2010

Juadah berbuka

Foto existing hall uma Abah aku

Lewat posting sebab asik sebok jelajah ngan ngomen blog favorite..
Sabtu 21hb Ogos lalu gini la rupe nyer aku balik kampong berbuka kat uma Abah..
Kitaorang kena bentang tikar..
Makan dok bersila reramai.. best wo!..
Dining table Abah kompom tak muat..
Berbaris koo lauk pauk..
Cam makan berdamai punyer barisss..
Satu pon bukan aku yang masakkk..he3 sabo je lerr..
Macam adik aku Nanang slalu cakap.. "dia ni bagian recycle ngan panaskan bagi je ler kat dia.." heheh..
Aku bukan tak nak masak kat uma Abah..
Kemahiran memasak aku tak sampai diaorang punyerr selera request he3..
Slamat menjamu mata..

Iman Mutiara - Raihan

 
 
Bila baca semula lirik lagu ni.. Sebak pulak tiba-tiba.. 

Friday, August 20, 2010

You ok hah?!!

Semalam last day Ujian Setara bulan Ogos untuk anak aku Adam selepas 2 minggu ni untuk dua-dua sekolah.. Lega hati.. Maner tak nyerr..  Macam mak nyerr yang amik periksa he3..Maklum lah dah lama tak sekolah.. Gabra semacam..
Lagi la Cikgu Tuition punyer remind aku.. Your son Standard 3 liow le.. 3 years very short time le.. You need to be more firm with him.. pergghh.. seram sejuk.. 
Ustazah Tuition pun remind juge.. Puan pastikan ada ulangkaji di rumah ye.. Insya'ALLAH Adam tu.. 
Syukur dengan Cikgu-cikgu yang berkomitmen tinggi begini..

Masuk kereta masa fetch Adam..

Adam   : "Ma, you 'ok' hah?!!"
Aku      : "I'm 'ok' maa.. Why?!"
Adam   : "Ya.. I think so.."
Aku      : "..?!!.. Why?!!"
Adam   : "Ya la.. I've done assessment maa.. So you 'ok' loh" (dia gelakkk)
Aku      : "hahahahaha.."
Adam & Aku : "hahahaha.." (aku cium umbun-umbun Adam 2-3X)

Itulah Adam aku..
Baru aku sedar yang aku tak dapat control riak wajah..
Adam feel maybe aku punyer tension ngan nervous masa dia attend ujian..
Aduhai anak.. Baru 9 tahun..
Kalau umo dia 19?!!..
Moga mase ini aku ada jawapan untuk smua soalan dia.. Amin.

Tuesday, August 17, 2010

Panas

Panasss ari ni.. Bahanggg.. sian anak kat sekolah.. Sekolah pagi ok lagi sebab dlm kelas ade air-cond.. Sekolah petang ni takde.. tapi syukur juge ade kipas.. mengeluh juga Adam tadi.. Hot la Mama.. I'm fasting.. Got ujian lagiii.. Adam aku mengomel.. kena pandai-pandai la emak nyerr motivate.. should be ok lah Adam nih.. kejap je tuuu..

Interview

Nak cari skill worker buat wiring susah la skarang nih.. Yang datang interview smua nak jadi 'supervisor' saje.. request gaji minimum RM1,800.. ermmm..
amount bukan kita tak boleh kasi tapi simple cable / wire size pon berkerutt nak menjawabb.. camner nak supervise.. adoiaiii..
nape la bebudak muda 20an tak nak bukak mata dan hati untuk 'belajar' dulu.. 
yang datang 30-40an kerek lah pulakk!.. bila ditanye cam nyampahh je nak jawab.. tau sangat pon idakk..ermmm.. mintak mahap lah 'pakcik' bulan puasa nih.. kata datang nak interview.. cam tu lah pulak peel nyer..
yang datang kata experience dah 3-4 taon tapi sebut laying cable pon susah nak paham.. tu belom ceta bab internal external cable.. lagi bab underground cable.. trunking with breaket lagi lah tak tau.. agaknya trunking tu ape kaler dia pon tak tau.. hurmmm...
ditanye tau buat CCTV jawabnye 'TAU'.. penah lay computer cable.. 'PERNAH'.. pehh confident gileer.. tapi ditanye RJ cable.. tak tau lah pulakkk!!.. arrrggghhh!!.. tensionnn!!.. keje banyakk ni wokkk!.. orang keje takde!!..
gak nye lah ape yang dalam pikiran dan pahaman diaorang bila disebut 'wireman'.. 'juruletrik'.. yang dok 3-4 taon pegang tangga saje tu ker.. yang dok takat hulur equipment saje tu ker.. yang duduk sebelah driver lori tu ker.. dushh!! dushh!! sabau je la..
fenin arrr.. tulun.. tulun..

Monday, August 16, 2010

5 Ramadhan

Semalam balik kampung.. Buka dengan family.. Memang mewah rezeki..
Adik aku Mummy masak kari 'ayam kampung'.. Karinya pekat dan kering.. Pastu ade kangkung goreng.. Lagi ada rojak timun-nenas.. Mummy sempat lagi tunaikan permintaan anak aku Adam nak 'bubur sum-sum'.. wahh!!
Adik ipar aku Ila masak lontong dengan sambal udang.. Fuhh!! Pedas la dik.. tak selera je aku tengok Ila nih.. 'tumbuh telinga' kottt!! Amin.
Adik ipar sorang lagi Fendi beli 'jus tembikai pure'.. Air soya panas dengan murtabak special.. Kuah kacang dal dia memang sedappp gilerrr..
Mata punyelah dijamu dengan memacam hidangan.. Alhamdullilah.. Tuu yang sampai lupa nak amk gambarrr adoiaiii..
Apa pon.. Kurma Safiya pembuka utama..

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Al-Mubarak

Salam. Kedatangan Ramadhan Al-Mubarak yang mulia telah tiba.. Syukur pada Ilahi kerana masih berpeluang menyambutnya tahun ini..  Selamat Berpuasa untuk seluruh muslimin dan muslimat.

Sunday, August 8, 2010

Family BBQ..

Mewah rezeki aku hari ni.. Ini last aktiviti sepanjang hari ni sebelom balik rumah.. Rasa dah macam teksi pn ade.. Best la kan dapat kumpul adik beradik tapi Pak Ngah takde gi mancing..
Yang paling sebokk mestilah Pak Long gan adik aku Mummy.. Pak Long kenalah idupkan api untuk panggang dulu sebab dia aje yang lebih boleh dipercayai dapat idupkan api.. Kalau orang lain agak-agaknya lah.. pukul 10 malam pon lom dapat start BBQ kui3.. 
Yang nak diperam Mummy yang settle.. Mummy buat sos black paper sendiri lagiii.. Pendek kata, asal bab makan kt family aku ni.. Rujukan nyerr Mummy he3.. 
Adik ipar aku, Yana memang terer bab air.. Malam ni dia jamu "Sirap Bandung Ais Krim Soda'.. Kelasss lah ko dikk..
Boy memang nak makan besar malam ni he3.. Sotong, udang, ikan dia sponsor.. Memang adik aku sorang ni dah makin membesar.. peyotttt nyerrr!! kui3..
Haaa.. Ini semua gambar 'asal kejadian' ye..


Dan lepas tuuu..



Dah gitewww.. layannn..

Abah senyummm je.. Dah kenyang la tu..

Bakso Imas..

Aku gan Azie ke rumah Imas.. Lepas siap masak tengahari untuk anak aku Adam dengan Mak Dik.. Kang kelaparan pulak bebudak ni tak dimasakan kui3.. Sebab Mak Adik ni tak pandai guna equipment dapur rumah aku he3..
Dah inform Azie tak boleh lepak lama-lama sebab aku nak balik kampung ade 'Family BBQ'.. Lama tak jumpa Imas.. Last jumpa 'Open House' Hari Raya tahun lepas.. Lama tuuu.. Ni dah dekat puasa.. 

Bakso Imas

Kuih ni Imas beli je..
Tak nampak pulak bahan-bahan lain.. Sebenarnye Imas masukan bahan-bahan lain dulu sebelum masuk mihun dengan dup.. Jadi nyerr tak dapatlah nampak apa yang ade di bahagian bawah.. Masa amik gambar pun tak pulak ingat nak kacau dulu..
Sedap betoll!.. Tapi Imas kata kali ni dia tak rebus tulang lembu.. cuma tulang ayam je.. Pada aku ni pun dah sedap gilerr.. Tima kaseh Imas..

Terjebakkk aku..

Pagi ni lepas antar anak ke Fardhu Ain, plan ke Giant Plentong gan Mak Adik.. Mak Adik nak belanja barang dapur gitu.. Terima pulak sms dari Azie yang inform Imas jemput by Face Book Wall makan bakso kat rumah dia.. Alhamdullilah.. Ade rezeki makan tengahari he3.. Imas punyerr bakso memang kelasss.. First time dapat rasa hari raya tahun lepas.. Aku sukerr bangettt.. Imas asal dari Indonesia yang kahwin dengan orang Malaysia berbangsa Cina.. Ok ni ceta tengaharilah..
Ni nak ceta yang aku terjebakkk gan 'The Body Shop'.. Nak tengok-tengok kunun.. Haaaaaa.. RM360.35 bayarrr!!!.. Sebenarnya dalam pikiran ni memang nak beli hadiah untuk diri sendiri Julai lalu kui3.. Aku survey beberape product dari beberapa jenama termasuklah 'The Body Shop' nih.. Tapi aku delay kan sebab ade yang lebih perlu..
Kebetulan ade offer 3 barang 10% discount, 4 barang 15% discount, 5 barang 20% discount.. Ni kalau tak silap ingatan lah ye!.. Tak tanya pulak aku offer ni sampai bila.. Siap dapat voucher lagi RM20..
Dengan amount aku nih, aku dapat 2 keping voucher selain discount he3.. Voucher yang pertama aku terus guna he3.. Tinggal lagi satu yeaaa!.. Kena guna before expired date!.. Simpan raya he3..
Aku rasa berbaloilah.. Dan inilah yang aku dapat dari amount tersebut.. Ok kan..

Saturday, August 7, 2010

Siti dah bersalin..


Siti Norehan.. telah selamat melahirkan baby sulung seorang 'Puteri' pada 3hb Ogos lalu.. Shayanggg u CT.. Aku taknak tangguh lagi tengok baby.. Teruja masa dapat sms CT, inform dia dah bersalin.. Azna dah tunggu kat sana.. Sedap betolll murtabak yang u beli Azna he3.. Asal makan sedap saje ki3..

comeiii.. nangisss pulakk..
Mama Izan (Azna) N Mama 'O'
Kita dah dapat satu baby girl lagiii Mama Izan.. Makin besar family kita kannn.. Gambar Ct tak dapat di interframe kali ni he3.. CT tengah pantang kannn.. Siannn CT.. Takpe lepas pantang cepat-cepat aerobic semula dan kasi service whole body k dear he3..

Friday, August 6, 2010

Tayar..

Adoiaii.. Minggu lepas 2 kali ke Tyre Shop.. Tayar bahagian depan sebelah penumpang (kiri) kena 2 biji paku dan dalam masa yang sama tayar bahagian belakang belah yang sama 1 biji paku..  Selang 2 hari lepas tu, tayar bahagian belakang belah kanan pulakkk!! 1 biji paku tembusss!!
gambar google
Hari ini lagiii.. Paku dan dawai tembusss kat tayar belakang belah kiri.. Aduhhh!! Entah knapa.. Kali ni kat site asyikkk saja kena paku.. Cuaca panas lagi pulakk.. Tapi syukurlah sempat pam angin kat petrol station dulu sebelom ke tyre shop.. Jadi gelakk si Tan, budak mekanik yang tolong aku patching tubes tuhh! Sabar je laaa.. Sabar Oeya.. Sabar.. Aku perlu ke site yang sama nih dalam sebulan lagi.. Moga tak lah kena lagi, Amin.

Gigi

gambar google

Baru selesai buat pemeriksaan gigi.. Buat full mouth scaling and polishing.. Dah mcm kereta pulakkk kui3.. Bukan tu saja.. Kena 'tampal' koo.. Bocor rupe nyerr gigi aku nih he3.. Filling kata Dr. gigi.. Ngiluuu u.. Dr. Yap yang periksa aku cantik orangnya.. Aku sukerr hasil kerja dia yang pantas dan yang penting tak menyakitkan.. tu baru dipanggil professional kan.. Ada kelapangan awak-awak semua buatlah pemeriksaan gigi ye.. Terutama yang dah lama tak buat tu.. Bagi yang hisap rokok tu.. lagi-lagilah kena cepat-cepattttt.. Ok selamat check-up.. 

Thursday, August 5, 2010

Lelaki pukul Wanita..

Pagi ini dengar rintihan seorang wanita dari Cheras yang kena pukul oleh teman lelakinya. Wanita tu ceritalah yang mereka akan melangsungkan pertunangan dan pernikahan lepas raya tahun ni.. Kira dilangsungkan sekali lah gitew.. Dan keluarga kedua-dua belah pihak pun dah maklum tentang perancangan ini. Maknanya tak ada halangan lah kan untuk mereka teruskan hubungan. Tapi atas sebab-sebab 'internal' antara mereka berdua yang kita tak berapa nak maklum, 'Si LELAKI MEMUKUL WANITA' tersebut!! Wahhh!! Boleh gitu?!! Belum jadi "SUAMI" tu.. Kenapalah sampainya hati memukul wanita wahai lelaki..
Pada aku lah, atas alasan apa sekali pun, tak selayaknya orang perempuan di pukul oleh lelaki.. Upayanya orang perempuan ni takat manalah lelaki oiii.. Kalau dalam ertikata nak 'mengajar' pun, takyah lah pakai pukul-pukul bagai.. adoiaiii.. Bincang boleh.. Wakil boleh.. Orang tua boleh.. Banyak lagi cara yang boleh dipakai wok..
Ni lah kita ni ada akal, gunakanlah.. Orang perempuan hati-hatilah mencari suami yang akan jadi teman hidup selamanya untuk kita.. Kalau ada senang jengok-jengoklah blog Kriteria Lelaki Soleh. Bila hal macam ni jadi pada kita, haaaaaa.. HOSPITAL NO. 2!! BALAI NO. 1!! aaaaaa.. Lain-lain ceta boleh! Nak ampun ker.. Nak kenen balik ker.. Boleh!! COURT ceta.. Lain tempat takkk sesuaiii wokeyyy!!..

gambar google

Wednesday, August 4, 2010

Jelita

Aku belum kenal lama dengan sahabat blog Che Mat Gebu (CMG) tapi sejak melayari blog beliau, aku terus suker.. Ape yang di post selalu nyer akan menarik minat aku untuk layari blog beliau setiap hari.. Lagi pun aku sukerr CMG punyer koleksi pinggan-mangkuk.. Bukan tu saja.. Beliau juga bercucuktanam tau.. Haaa itulah CMG yang aku kenali di alam blog.. Aku ni sangat sukerr makan, tapi... tak tau n malas masak guna bahan2 yg byk he3.. Memang aku tiap2 hari masak utk sarapan gan makan malam, tapi taklah berlaukpauk mcm CMG masak kui3.. Aku kalau nak makan yang macm CMG masak, kena blik kampung jumpe adik sebab dia pandai n sukerr masak haaaaa gitew.. Ni sekarang hasil tangan CMG dah dapat tengok kat majalah Jelita.. Aku yg antara ramai2 peminat beliau yang pasti tak mahu ketinggalan dapatkan.. So ini lah yang aku maksudkan..

Majalah Jelita Jun 2010  
Ini hasil tangan CMG (Jelita Jun 2010) 
Ini juga hasil tangan CMG (Jelita Jun 2010)
Majalah Jelita Ogos 2010
Ini hasil tangan CMG (Jelita Ogos 2010)
Ini juga hasil tangan CMG (Jelita Ogos 2010)