Sunday, October 16, 2011

Daging masak halia


Saya jarang sangat masak daging lembu.. Anak saya Adam memang rasa terpaksa betul kalau saya suruh makan daging lembu.. Kalau ayam tak pernah menolak.. Tak payah pelawa pun dia ngappp!.. Puas juga saya pujuk Adam rasa masakan saya ni.. Tapi kalau dah dia tak suka, penat saya pujuk entertain sikit je dia..


Bahan-bahan:
Daging lembu (dihiris kecil dan nipis)
Halia*
Bawang kuning/Holland
Bawang putih*
Lada hitam* (Saya guna serbuk)
Daun bawang
Kicap soya pekat
Sos cili
Garam
Gula
Air
Minyak untuk menumis

*dibahagi dua iaitu sebahagian ditumbuk dan bakinya dihiris kecuali lada hitam.

Cara-cara: Perap daging dengan bahan yang ditumbuk iaitu halia, bawang putih dan lada hitam (Saya perap 1 jam). Panaskan minyak dan goreng daging (hingga lembut/empuk). Tambah sedikir air dan masak hingga sedikit kering dan pekat. Kemudian masukan halia, bawang besar, bawang putih, lada hitam (optional, kalau rasa dah mencukupi tak perlu tambah), kicap soya pekat, sos cili, garam dan gula. Kacau sebati. Akhir sekali masukan daun bawang. 


Peria dan Kucai

Assalamualaikum.. Selamat berhari minggu.. Semoga semua sihat sejahtera dan bahagia.. Meh tengok apa yang saya masak untuk makan malam semalam..


Baki sebiji lagi peria saya jodohkan dengan telur.. Saya tak berapa suka dicampurkan dengan telur sebenarnya.. Memandangkan tarikh 'guna sebelum' yang tertera pada bekas telur sudah hampir, saya ikhtiarkanlah juga untuk tidak membazir.. Ingatan Adam saya tak lupa.. "Jangan membazir Mama.. sahabat syaitan".. Pandai anak Mama..

Bahan-bahan: Peria, telur, bawang kuning/Holland, bawang putih, garam, minyak untuk menumis.

Cara-cara: Tumis bawang hingga kekuningan. Masukan telur. Kemudian masukan peria dan kacau. Tambahkan garam secukupnya.


Oleh kerana anak saya Adam belum boleh terima rasa peria, saya masakan kucai untuknya. Ringkas saja saya ini kan hihi..


Bahan-bahan: Kucai, lobak merah, fish cake, bawang kuning/Holland, bawang putih, garam, minyak untuk menumis.

Cara-cara: Goreng fish cake, tos dan asingkan. Tumis bawang hingga kekuningan. Masukan kucai dan carrot, kacau. Masukan fish cake dan tambahkan garam.