Saya buat untuk makan-makan sekeluarga Hari Raya Qurban lalu.. Pertama kali cuba membuat resepi ni dan menggunakan tepung campuran Hoen Kwe keluaran NONA.. Saya tahu akan kewujudan tepung ni dari blog tersohor Azlita Masam Manis..
Bahan-bahan :-)
Tepung Campuran Hoen Kwe Kuning 100g (1 Tiub)
Gula Halus 120g (1 1/2 cawan)
Garam 2g (1/2 sudu)
Santan 900ml (4 1/2 cawan) (Saya guna susu segar)
Jagung berkrim dalam tin 300g (1 Tin)
Cara membuat :-)
1) Campurkan kesemua bahan diatas ke dalam periuk.
2) Masakan dengan api yang sederhana sehingga pekat dan sebati.
3) Tuangkan ke dalam acuan dan sejukan didalam peti sejuk.
4) Potong kepada kepingan atau bentuk mengikut kegemaran anda. Sedia dihidangkan.
*Bahan-bahan dan cara membuat sepenuhnya saya salin semula dari label bungkusan.
Lembuttttttttttttt!
nmpk macam sgt2 sedap..
ReplyDeleteadeyh...
trliur plak :)
mengancam dah rupa dia..berselera rasa...antar sepotong kat sini..hehe
ReplyDeleteLelaki Ini ~ Maaf ler buat awak terliur heheh.. :)
ReplyDeleteTerima kasih sudi singgah ya :)
Nazirah ~ Maaf Nazirah sayang.. bukan tak mau antar kat sinun.. dah abis hik3 :D
ReplyDeletecepat dan mudah dah siap hasilnya menakjubkan...kat rumah ada jenama ni tapi untuk buat kuih lapis...belum pernah try lagi..
ReplyDeleteQhaifa Nur ~ Oh! boleh ya..
ReplyDeleteaii belum pernah buat kuih lapis ngeee :D