Saturday, November 12, 2011

Sweet Corn Kuih @ Kuih Jagung Manis


Saya buat untuk makan-makan sekeluarga Hari Raya Qurban lalu.. Pertama kali cuba membuat resepi ni dan menggunakan tepung campuran Hoen Kwe keluaran NONA.. Saya tahu akan kewujudan tepung ni dari blog tersohor  Azlita Masam Manis..


Bahan-bahan :-)
Tepung Campuran Hoen Kwe Kuning         100g (1 Tiub)
Gula Halus                                                  120g (1 1/2 cawan)
Garam                                                        2g (1/2 sudu)
Santan                                                       900ml (4 1/2 cawan)  (Saya guna susu segar)
Jagung berkrim dalam tin                          300g (1 Tin)

Cara membuat :-)
1) Campurkan kesemua bahan diatas ke dalam periuk.
2) Masakan dengan api yang sederhana sehingga pekat dan sebati.
3) Tuangkan ke dalam acuan dan sejukan didalam peti sejuk.
4) Potong kepada kepingan atau bentuk mengikut kegemaran anda. Sedia dihidangkan.

*Bahan-bahan dan cara membuat sepenuhnya saya salin semula dari label bungkusan.


Lembuttttttttttttt!

6 comments:

  1. nmpk macam sgt2 sedap..
    adeyh...
    trliur plak :)

    ReplyDelete
  2. mengancam dah rupa dia..berselera rasa...antar sepotong kat sini..hehe

    ReplyDelete
  3. Lelaki Ini ~ Maaf ler buat awak terliur heheh.. :)

    Terima kasih sudi singgah ya :)

    ReplyDelete
  4. Nazirah ~ Maaf Nazirah sayang.. bukan tak mau antar kat sinun.. dah abis hik3 :D

    ReplyDelete
  5. cepat dan mudah dah siap hasilnya menakjubkan...kat rumah ada jenama ni tapi untuk buat kuih lapis...belum pernah try lagi..

    ReplyDelete
  6. Qhaifa Nur ~ Oh! boleh ya..
    aii belum pernah buat kuih lapis ngeee :D

    ReplyDelete