Thursday, December 29, 2011

Spontaneous Thursday #09

'Allah tidak beri apa yang kita minta, tapi beri apa yang kita perlu'




Official site ------> Spontaneous Thursday

Wednesday, December 28, 2011

Oh Oeya Wordless Wednesday # 10


Hot Americano, Crisp G. Salad, Beef Bolognaise, Carrot cake and Muffin





Official page --------> Wordless Wednesday

Saturday, December 24, 2011

Pagi yang sedap

Sarapan pagi ni..


Teh C.. roti kosong.. mushroom soup..


Layan diri..

Friday, December 23, 2011

Sendiri

Assalamualaikum.

Malam tadi sebelum tidur kami saling berpelukan dan bercium sentiasa sambil menonton.. Simpan 'bau'.. Berbual apa saja.. Juga mengenai rasa jiwa.. Tangan digenggam erat bersama.. Tidur pun tak mau renggang.. Satu katil bujang berdua dimuatkan.. Hati selesa je berdua.. Sayangnya tidur tak nyenyak.. Bangkit dan cium lagi.. Lena kejap, bangkit dan cium lagi.. Allah!

Memandu ke pejabat sorang je pagi ni.. Mungkin esok pagi pun sama.. Sarapan hambar.. Takde orang mintak sikit sarapan saya.. Takde orang mintak sikit Teh C saya.. Tengahari nanti?.. Malam nanti?.. Aduhhh!! Saya tak biasa begini.. 

Berapa hari nak macam ni?.. Oh! Tak nyaman fikiran hari ini..


"Saya nanar tanpa anak"

Thursday, December 22, 2011

Akibat salah rawatan

Assalamualaikum.

Cantik. Semua mau cantik. Semua suka yang cantik. Kisah kaum hawa yang sanggup berhabisan untuk nampak cantik tak pernah berhenti. Lihat saja iklan sekarang ni. Macam-macam produk kecantikan diperkenalkan. Pelbagai jenama dapat kita dengar, lihat dan baca. Pendek kata iklan mengenai kecantikan akan ada dalam semua bentuk media. Maknanya dalam pasaran, permintaan berkenaan kecantikan sangat tinggi u.. Pilih sajalah ikut kemampuan dan kehendak peribadi. Cantik segera ade? hihi..

Dalam usaha dengan niat yang baik untuk cantik ni, saya sokong juga. Untuk pasangan halal sudah tentulahkan. Menambat atau menglock tu perlu. Hati, bukan kaki.. Untuk bahagia kita juga kan kekanda adinda..


video

Hati-hati ye kalau memilih rawatan kecantikan. Saya kongsikan video ini yang saya telah tonton tahun lalu. Ambillah iktibar daripadanya. Mengenai seorang selebriti yang terpaksa menanggung kesakitan akibat salah rawatan.

Semoga kita semua sihat sejahtera dan bahagia, Amin.

Friday, December 16, 2011

Teman Pilihan

Inilah teman pilihan saya dan Adam musim cuti sekolah kali ni..


Lagi buku-buku pilihan Adam.. Untuk bacaan di pejabat saya..


Boleh layan jiwa sambil enak-enak dengan minuman panas..


Melepak sajalah di mana-mana asal selesa.. 


Adam.. Asal boleh.. 



*pssttt! Saya capture Adam membaca masa tengah 'macet' hihi.. jammed.. 'Jangan tiru aksi ini'

Thursday, December 15, 2011

Spontaneous Thursday #08

"Tauke! Fresh orange aderrr?"
Sorang Cek Akak dengan uniform security memekik kat aku..
Terkejuttt makkk nokkk!
Elok aje aku ni tengah nak ta pao (tapau) kuih nak bagi pakcik-pakcik BHP..





Official page --------> Spontaneous Thursday

Spontaneous Thursday #07

>>  Warmth  <<


Official site ------> Spontaneous Thursday

Wednesday, December 14, 2011

Oh Oeya Wordless Wednesday # 09



Official page ------> Wordless Wednesday

:: Melerai resah ::

Cuaca sangat cerah.. Sudah mulai panas.. Pagi-pagi sudah bertegang urat.. Beginilah situasi bekerja.. Jangan ada silap.. Penerangan tak jelas.. Tak bijak jawapan.. Tak logik alasan.. Intonasi semakin meninggi dan meninggi.. Urat-urat leher dipaksa-paksa menegang tanpa diminta persetujuannya.. Tak bagus.. Kerja jadi tak syok.. Tarik nafas dalam-dalam.. Hela  nafas jadi berat.. Hati jadi penat.. Capai air.. Seteguk dua minum.. Tarik nafas dalam- dalam sekali lagi.. Hela nafas lembut sedikit.. Ok.. Lega sikit..

Masing-masing bertanggungjawab..  Bila ada rasa tanggungjawab melunaskan kerja.. Masing-masing tak mau buat silap.. Masing-masing tak mau kena marah dengan Boss.. Masing-masing tak mau buat kerja yang sama berulang-ulang.. Lebih tak suka bila kerja yang asyik perlu modified.. Kerja jadi lambat.. Masa dibazir.. Costing.. Masing-masing nak siapkan projek yang sedang berjalan secepatnya..  Projek berikutnya.. Situasi kerja sama juga.. Kontraktor beginilah.. Syok bila projek beres.. Hebat pekerja begini.. Bertuah syarikat.. 

Semangat bekerja tidak pernah padam.. Tanggungjawab.. Amanah.. Ikhlas mendapatkan rezeki.. Perlu untuk teruskan kehidupan.. Kita punya tanggungan.. Wajib.. Semoga kita semua sungguh-sungguh melunaskan tanggungjawab dan mendapat rezeki yang berkat.

Tuesday, December 13, 2011

:: Seminggu sekali

Bila seseorang berhasrat mengenali.. Ria sedikit rasa hati.. Meski suka belum tentu lagi.. Ada saham lagi.. Bisik hati.. Perasan.. Sekali-sekali hihi.. Tentunya sudah dintai-intai kita ini kan.. Barulah datang rasa ingin tahu.. Ingin kenal..

Pendekatan awalnya.. Bertanyakan soalan mengenai diri kepada yang kita kenal dan yang kenal kita.. Jadilah kawan seorang itu 'posmen' tak bergaji hihi.. Masih mood ria saja.. Jemputan makan tengahari.. Oh! Pasti.. Biasalahkan.. Pancing.. Pertama kali diundang.. Maaf saya tak free.. Ah! Kerek.. Biarlah.. Itu pilihan kita.. Diminta nombor handphone.. Oh! Biasalah.. Pancing lagi.. Pertama kali minta.. Diam.. Ah! Macam kita tak tahu.. Contact number diri dan details syarikat sudah dalam simpanannya.. Saling berurusan.. Taktik..

Diundangnya kita lagi.. Makan tengahari.. Oh! Tidak juga jawapan dari kita.. SMS diterima.. Tiada balas.. Handphone berdering.. Bersyarat.. Hanya waktu pejabat.. Beri sedikit bahagia kepadanya hihi.. Pahala.. Beberapa minit cuma.. Cukuplah.. 

Begitulah berulang-ulang kaedahnya.. Berlarutan.. Beberapa bulan.. Kekal mood ria juga.. Honda City putih.. Oh! Memikat.. Tidak juga petah.. Oh! Oklah.. Intonasi tidak mencuri perhatian.. Tidak berdegar-degar.. Oh! Selesa..

Makan bersama.. Oh! Belum ditunai.. Kenapa hasrat tidak ditunai?.. Undangannya.. Undangan makan tengaharinya sudah mengundang tawar.. 'Masuk waktu'.. Tanpa si pengundang sedar.. Hari undangannya sudah dicam.. Ya.. kena tangkap liow.. Hari Jumaat.. Begitulah kaedahnya.. Berulang-ulang.. Hari yang sama dilain minggu.. Diangkat handphone berdering.. Meriah bunyi pin bowling menumbangkan badan..  Sudah masuk waktu.. Oh! Di sini ya kamu.. Seminggu hanya sekali.. Tidak diisi.. Tidak direbut.. Ditinggalkan sudah pasti.. Baiklah..

Di pihak sana bukan hanya suka.. Sudah berputik kasih.. Untuk di sini hanya ria.. Hati belum berputik suka.. Tawar kekal memuat rasa.. Kamu baik hati.. Sampai di sini saja ya.. Kekal saling kenal.. Masih berurusan..

Bukan sedang diulit.. Cuma kelapangan ini menunai hasrat.. Peristiwa awal tahun ini.. Disember sudah hampir ke penghujung.. Semoga ada yang lebih baik untuknya.

Google

"Perlukah kita menoleh kisah lampau setelah cahaya-Nya menerangi jalan di depan?"






*pssttt! Saya tahu anda silent readers blog saya ;-)

Oh! Bertemu Cupcakekasih


Oh! Bertuahnya diri.. Bertemu Kak Jun cupcakekasih.. Teruja.. Temunya tanpa dirancang.. Tangan berjabat.. Sambut.. Senyum.. Mesra.. Kak Jun lembut tingkahnya.. Tersusun kata.. Sangat membahagiakan pertemuan dengan beliau.. Masih terngiang-ngiang.. Oh! Bertuahnya saya..


Terima kasih Kak Jun.. Sudi bertemu dengan Oeya.. dalam mimpi.. Sedarnya 2.37 pagi.. Aduhhh!.. Apalah saya ni hihi.. Sampai jumpa lagi Kak Jun..

Saturday, December 10, 2011

:: Semudah rasa

Letih betul keluar dari pintu pejabat petang semalam.. Hujan pun lebat.. Call MDik temankan saya yang konon mau enek-enak menikmati kopi panas Mc D (Saya mudah terikut-ikut dengan kesukaan orang yang saya sayang).. Ermmm.. MDik lebih rela menyiapkan kertaskerja di pejabat guamannya berbanding memilih menemankan saya.. Faham.. Dia maklum gaya saya yang boleh duduk 2 jam dengan secawan kopi sambil membaca.. Tiada bicara.. bosannya dia hihi.. Kempunan dululah kopi Mc D petang semalam..

Memuatkan masa dengan hati selesa menyelak helaian buku.. Dengan secawan kopi panas.. Asal saja tempat dipilih berhawa dingin.. Senyap tidak sepi.. Tenang.. Meladeni kerja yang tak pernah sudah.. Memenatkan.. Kasihan diri.. 

Memandu terus ke rumah Abah saya.. Masih hujan.. Hampir Maghrib.. kurang beberapa minit.. Handphone berdering.. Deringan hingga terhenti tanpa saya jawab.. Berulang empat kali.. Biarkan saja.. Maghrib.. Waktu ini sangat pendek.. 

Hentikanlah amalan menelefon waktu si penerima panggilan tak boleh jawab..

Friday, December 9, 2011

:: Sebentar cuma

Sibuk!!.. Minggu yang sibuk untuk saya.. Rezeki dari-Nya.. Alhamdulillah.. Tuntutan kerja yang perlu diberes.. Mana perlu diberes, dibereskan segera.. Ada pilihan ditangguh, ditangguh sesedap rasa saya hihi.. Itulah antara yang saya seronok melakukan kerjaya saya..

Persiapan sekolah.. Baju Melayu putih untuk Sekolah Agama yang perlu ditempah, nun jauh di Kuala Lumpur tukang jahit kegemaran anak saya, diuruskan sudah.. Hari ni beli Kitab di Sekolah Agama.. Tarikh beli ikut surat makluman pihak sekolah.. Urusan beli buku dan buku latihan sebelum cuti sekolah bagi SJK (C).. Senang kerja saya.. Taklah kalut kalau nak settle satu masa kannn.. Ya.. sudah lunas juga.. Giliran kelengkapan sekolah yang lain selepas ini.. Kemeja putih, seluar panjang biru, kasut sekolah, stokin, beg sekolah.. Kecuali beg, yang lainnya perlu disediakan lebih sepasang.. Ya.. Wajib lengkap sebelum sekolah mula..
















Hellllllllllllllllllllllllllllllo! Takde rasa kerrr?!!..

Saturday, December 3, 2011

Segmen: Mencari Blogger Setiap Negeri


Bersegmen lagi saya ni..
Kali ni di tag oleh simanis Naz
Datangnya segmen ni dari sicomel pink

Saya dari Johor Bahru, Johor.. Dilahirkan, dibesarkan, tinggal dan bekerja juga di sini.. Berkunjunglah ke Johor yang indah permai.. Sangat-sangat maju.. Pembangunan pesat.. Roger-rogerlah bila berpeluang ke Johor ya.. Saya sangat bahagia bertemu kenalan :)


3 rakan yang saya pilih untuk di tag

Thursday, December 1, 2011

Tuesday, November 29, 2011

Oh! Hujan

Hujan lebat kat Taman Johor Jaya ni.. Kerja banyakkk.. Urusan luar pejabat jadi perlahan.. Mata ni pun bukan terang sangat memandu dalam hujan begini.. Bertambahlah perlahan.. Alon-alonnn..

Hujan-hujan gini sedapnya apa?.. Tidurrr.. krokkk!.. krokkk!.. Dengkurrr!.. hihi.. Hujan-hujan gini sedap pekena kopi pekat panasss.. Hujan-hujan gini sedap layan jemput-jemput ikan bilis cicah sambal tumisss.. Hujan-hujan gini enak-enak layan ubi rebus dengan ikan kering dan sambal tumis ikan bilisss..

Aaaaarrrgggghhh!! Semua takde sekarang nih!.. Takde yang menyedapkan tekak.. Takde yang mengenakan rasa.. huhuuuuu..

Semoga 'dia' selamat

Salam Maal Hijrah.. Semoga bertambah keimanan dan taqwa untuk kita semua.. Doa awal dan akhir tahun ditunai sudah.. Tiada cuti untuk saya semalam.. Hanya cuti makan siang.. Alhamdulillah.
Pagi semalam saya terperanjat!.. Terkejut!.. Ishhh!!.. Takut!.. Kemalangan berlaku 'live' depan mata.. Lampu isyarat merah di Taman Desa Tebrau, JB saya berhenti dan jadi peserta pertama digarisan.. Tiba-tiba terpandang objek melambunggg!!.. Dannnnnn.. Bukkkkkk! Seorang lelaki terhempas ke bumi.. Mengelitikkk!!!.. Erkkk!!!.. Berkerut dahi ni!.. Erkkk!!!.. Saya nampak seorang lelaki lain menunjukan isyarat 'telefon' kepada seorang pemandu.. Lampu isyarat bertukar hijau, saya dengan amat perlahan teruskan memandu.. Dengan kerut wajah, pandang juga lelaki terhempas yang sudah tidak bergerak.. Saya tinggalkan kemalangan tersebut kerana keadaan di tempat kemalangan sudah mulai tegang.. Masing-masing mula turun dari kereta.. Untuk tinjau.. Untuk bantu.. Untuk record dan up load.. Untuk catat nombor plat.. Saya tak pasti.. Saya betul-betul tak tahu bagaimana kemalangan tu terjadi.. Semoga 'dia' selamat..

Thursday, November 24, 2011

Spontaneous Thursday #04

"Malas betul lukis pelan pakai tangan.. grrr.. lambattt!"


Official site ------> Spontaneous Thursday

Monday, November 21, 2011

Allahyarham Haji Kassan Bin Amal

Assalamualaikum. Selamat pagi.. Sabtu lalu 19 hb November 2011 pagi, saya terima SMS mengatakan datuk saudara tenat di Hospital Sultan Ismail Johor Bahru ketika saya dalam perjalanan ke Pagoh memenuhi undangan perkahwinan sepupu, Cikgu Hasnah. Saya hubungi anak beliau Cik Nor untuk khabar yang lebih jelas mengenai bapanya. Hanya doa saya panjatkan agar segalanya baik-baik saja. Perjalanan diteruskan dan saya terpaksa tinggalkan Cik Nor dalam kesedihan.

Namun, baru saja brek tangan ditarik sampai di rumah Abah pulang dari Pagoh jam 7.28 malam, Cik Nor telefon saya.. Nada suara yang sangat sedih dan berat.. Cik Nor maklumkan Atok Hassan dah 'pergi'.. 'innalillahiwainnailaihirojiun'..

Jenazah dikebumikan pada keesokan harinya Ahad, 20 hb November 2011 lebih kurang jam 9.20 pagi. Saya dapat menatap wajah Atok Hassan buat kali terakhir setelah selesai dikapankan. Saya ikuti juga rombongan pengebumian dan kembali semula ke rumah Arwah. 

Sempat saya ziarah kubur bapa mertua Allahyarham Husin bin Ayan, mertua adik-adik saya, nenek saya dan tentunya Allahyarham Mak, Norrani binti Koming. Semoga dicucuri rahmat keatas roh mereka semua, Amin.

Takziah dari saya sekeluarga buat keluarga Allahyarham Haji Kassan Bin Amal. Al-Fatihah.


Sunday, November 20, 2011

Syair: Puteri Bongsu

Tersebutlah kisah suatu cerita,
Puteri Bongsu cantik jelita,
Sangat dikenali rakyat jelata,
Nasibnya malang berdukacita.

Puteri Bongsu hendak dijodohkan,
Dengan Putera Indera Kayangan,
Pinangan ditolak apa gerangan,
Putera Raja bukannya pilihan.

Bersama Inang melarikan diri,
Akhirnya sampai di sebuah negeri,
Bertemu pemuda bijak bistari,
Kacak dan tampan wajah berseri,

Puteri Bongsu berasa gembira,
Rupanya pemuda seorang Putera,
Mereka pun berkahwin hidup sejahtera,
Tinggal di Istana Tiga Menara.



Bagi Allahyarham Guru Bahasa Malaysia saya Cikgu Ismail Yunus, syair Puteri Bongsu ni, killer syair bagi saya ketika menyertai pertandingan pentas sempena Minggu Bahasa Malaysia di sekolah-sekolah daerah Johor Baharu.. hihi.. Lamanya tidak berlagu-lagu.. tidak bersyair.. hihi.. Sekarang? Boleh lagi ker? Takut si katak lebih mendayu-dayu alunan kwanggg kwanggg nyer dari saya.. ekekekeke :D

Saturday, November 19, 2011

Happy Birthday Sis-Lin

Happy Birthday Sis-Lin



Google

Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan kamu Sis-Lin..
Allah selamatkan kamu..

Friday, November 18, 2011

Takde Kad Takyah gi!

Assalamualaikum.. Dihari Jumaat yang mulia semoga semua sihat sejahtera.. Saya sedikit terkejut dengan kenyataan "Takde kad, takyah gi".. Ni mengenai kad jemputan atau undangan.. 
Oh! Gitu pulak?!.. Mesti jemput pakai kad.. Baru kira dijemput eikkk.. Pulakkk!.. ermmm.. Janganlah macam tu.. Ada kelapangan.. Kesihatan mengizinkan.. Pergilah.. Penuhilah undangan tu.. Apalah nak berkira sangat.. Orang ada hati dan ingat nak jemput kita.. Jemput mulut, telefon atau wakil tak kesahlah kannn.. Besar hati dia kalau kita tunaikan undangan mereka.. Penting sangat ker kad tu..
Dua minggu lalu.. Kawan beritahu saya dia lupa sampaikan kad jemputan perkahwinan seorang lagi rakan, sedangkan dia menelefon saya jam 11.30 pagi pada hari majlis berlangsung, alhamdulillah.. jam 3 petang saya sampai ke majlis tersebut.. Mujurlah dekat.. Saya tak cerewetlah dalam hal ni.. Sekarang lagi senang dapat undangan melalui Facebook saja, InsyaAllah saya penuhi..
Pada saya.. yang mana boleh kita lebih kurang.. lebih kuranglah ye.. Macamana kalau orang tau perangai kita macam ni dan langsung tak jemput kita.. uuuiiihhh macam hidup tak berkawan..
Rasa diingati bila diundang.. Dikelilingi ramai kenalan dan kawan buat saya bahagia :)



*pssttt! Selamat bersolat Jumaat bagi kaum Adam..

Thursday, November 17, 2011

Sunday, November 13, 2011

Video ADAM

video

Hari Raya Qurban 2011

Assalamualaikum. Salam sejahtera.. Cerita Hari Raya Qurban lalu belum habis untuk saya.. Cuti pun panjang.. Hari-hari cuti, balik kampung, berkumpul adik beradik, makan-makan.. Abah saya berkorban 2 ekor lembu.. Seekor untuk empat orang anak lelaki dengan tiga orang cucu lelaki dan seekor lagi untuk Arwah Mak, tiga anak perempuan dan tiga menantu perempuan.. Alhamdulillah dengan limpahan rezeki dari-Nya.. Seekor lembu Abah sedekahkan di sebuah masjid dan seekor lagi dilapah di rumah sebelum dibahagikan.


Abang sulung saya, Din.. Kami panggil Pak Long je..


Tengok tu anak saya Adam.. Berani-berani takut.. Bukan sentuh pun tuuu.. hihi..





Abah saya.. tajam sangat parang yang dipegang tok..


Abah saya.. Guna kapak pula.. pro lah Atok..


Mak Mah dan Cik Nab tolong timbang dan bungkus.. Cik Sal dengan Lin pun ada..


Adik saya Boy @ Joe..


Di depan, adik saya Nanang @ Eddy dengan Jeman @ Katik.. penghantaran..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Terima kasih Abah.. Korban untuk saya dan anak juga..

Semoga dilimpahi rezeki dan kesihatan untuk Abah.

Amin.

Suryani Yusoff


Selamat Pengantin Baru Su dan Suami
Semoga berbahagia dan berkekalan
Amin


Saturday, November 12, 2011

Makan-makan

Abah, adik-adik dan adik ipar makan malam di teratak saya 25 hb Oktober lalu.. Bukan selalu kami dapat bersama begini.. Iyelah kan, masing-masing bekerja dan ada rutin perbadi sendiri.. Rumah saya yang biasanya senyap sunyi, meriah malam tersebut..


Hidangan ketupat, sayur lodeh, rendang daging lembu, ayam masak merah, sambal tumis dengan telur, sambal goreng kicap dan kek pisang. Sungguh bukan saya yang masak semuanya.. hihi.. saya order dengan Kak Yah iaitu seorang yang sentiasa bersedia menerima order saya. Kecuali sambal goreng kicap, adik saya Sabarina yang kami panggil Mummy sediakan.. Saya? Buat air panas.. hihihihihi.. 


Sambal goreng kicap ni kegemaran anak saya Adam. Saya tak pernah cuba resepi ni. Resepi ni dari Arwah Mak. Kalau anak saya atau family nak makan ni, cari Mummy :)


Kanan sekali, adik saya Nanang @ Eddy..


Kanan sekali, adik saya Mummy yang memangku Amirul..


Dari kiri: Yana (isteri Boy) dan Ila (isteri Nanang), adik ipar saya.. Dok sedap menyuap tu adik bongsu saya Mak Dik..


Adik saya Boy @ Joe.. balik kerja terus ke rumah saya.. Boy makan malam dekat jam 1:00 pagi.. erkkk! Boy sekeluarga, Mummy dan MDik tidur di rumah saya.. Bestlah!


Mama dia makan.. Atok kena tolong jaga..


Abang Adam pulak yang nampak comel Danish.. hihi.. Danish lom pandai posing laaaaaa.. :D


Bijakkkkkkkkkk!


Kepenatan dak bijak ni..

Sweet Corn Kuih @ Kuih Jagung Manis


Saya buat untuk makan-makan sekeluarga Hari Raya Qurban lalu.. Pertama kali cuba membuat resepi ni dan menggunakan tepung campuran Hoen Kwe keluaran NONA.. Saya tahu akan kewujudan tepung ni dari blog tersohor  Azlita Masam Manis..


Bahan-bahan :-)
Tepung Campuran Hoen Kwe Kuning         100g (1 Tiub)
Gula Halus                                                  120g (1 1/2 cawan)
Garam                                                        2g (1/2 sudu)
Santan                                                       900ml (4 1/2 cawan)  (Saya guna susu segar)
Jagung berkrim dalam tin                          300g (1 Tin)

Cara membuat :-)
1) Campurkan kesemua bahan diatas ke dalam periuk.
2) Masakan dengan api yang sederhana sehingga pekat dan sebati.
3) Tuangkan ke dalam acuan dan sejukan didalam peti sejuk.
4) Potong kepada kepingan atau bentuk mengikut kegemaran anda. Sedia dihidangkan.

*Bahan-bahan dan cara membuat sepenuhnya saya salin semula dari label bungkusan.


Lembuttttttttttttt!

Friday, November 11, 2011

Kek Batik


Resepi ulangan kerana memenuhi permintaan anak saya Adam. Kali ini saya rujuk resepi dari blog masakan Sky Blue's Kitchen yang bakal membuatkan kalian terpesona dengan hasil kerjatangan empunya blog tersebut. Singgah jengahlah ya.. Sebenarnya saya kehabisan biskut Marie hihi.. Makanya hanya dapat tiga lapisan.. Kalau lima lapisan tentu lebih cantik heheh.. perasan!
Meh semak bahan-bahan dan cara membuat kek batik simple yang sikit ni ;-)

Bahan-bahan :-)
Milo                               200gm
Butter                           250gm
Serbuk Koko                  3 sudu makan
Susu pekat manis          1 tin
Biskut marie secukupnya

Cara membuatnya :-)
Cairkan butter dalam periuk dengan api yang paling kecil. Kemudian masukan susu dan milo sedikit demi sedikit dan gaul sehingga milo tidak berketul-ketul. Akhir sekali masukkan serbuk koko dan gaul hingga pekat. Pastikan digaul hingga tiada bahan yang berketul.
Susun biskut marie di dalam loyang dan kemudian tuang coklat. Lakukan berulang-ulang hingga habis atau sehingga lapisan terakhir yang dikehendaki. Akhir sekali masukkan ke dalam peti sejuk.

Sikittttttttttttt!

Thursday, November 10, 2011

Spontaneous Thursday #02

"Dugaan Allah terlalu hebat, sama macam nikmatnya"


~ Soffiya ~


Official page --> Spontaneous Thursday

Wednesday, November 9, 2011

Apa cikgu tulis ni?


Biasanya dapat surat sekolah dalam dua bahasa.. Tapi kali ini tidak.. Surat ini berkenaan Kelas Tambahan Sekolah untuk cuti sekolah akan datang.. Kan bagus kalau saya usahakan belajar lebih satu bahasa untuk membaca dan menulis eikkk ;-) Rajin kerrrrrrrr?