Dalam Harian Metro, Sabtu 16 Oktober 2010 lalu ada cerita khasiat tentang Barli.. Dalam tulisan tu ada tulis barli adalah sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat kompleks serta vitamin dan galian.. Barli dipercayai dapat menyejukan badan, baik untuk melawaskan kencing dan meningkatkan kesihatan buah pinggang.. Ni sebahagian dari cerita dalam tulisan tersebut..
Nak tau detail tentang khasiat barli.. sila rujuk 'Encik Google' eik.. atau mana-mana pakar pemakanan eik.. aku?!!.. pakar makan hik3X
Aku ada satu dessert yang kalau rajin aku buat heheh.. Kalau tak rajin bayang pon tak nampak hehe.. Tapi ni tengah cuaca selalu panas maka ade rajin le sikit nak buat kerap..Wokey now tengok bahan-bahan.. Jommm..
Foto Google |
Barli
Foto Google |
Biji Teratai
Foto Google |
Gula Batu Kuning
Cara-cara :)
1) Rebus barli dengan biji teratai dalam 30 minit atau hingga barli cukup kembang.
2) Masukan gula batu.
3) Masak hingga gula batu cair dan sejukan.
Hakmilik ohoeya858.blogspot.com |
Begini hasilnya setelah siap dimasak dan disejukan.. Bahan-bahannya ringkas dan penyediaannya pun mudah..
Selamat mencuba ye..