Tuesday, November 1, 2011

SEGMEN | Lulu Caldina Ajak Blogwalking



Blog cantik dari yang cantik

Meh join

SEGMEN NASZ : BLOGLIST NOVEMBER 2011




Kenapa nak join??

Sebab saya suka blog ni..

Sebab saya suka blog ni..

Sebab saya suka blog ni..

Jom join :)

Mi Sanggul Tanpa Goreng


Kaedah memasak sepaling ringkas.. Saya selesa dan anak selera.. Ini yang penting.. Minggu ini awal sikit sampai di rumah sebab Sek Agama ada peperiksaan Akhir Tahun.. Jadi minggu ni lebih sedikit jaga emosinya.. Kebetulan kesibukan saya tidak seperti minggu lalu.. Kalau tidak saya bimbang tak larat menemankan anak.. Semalam  masak yang ringkas juga mengikut pilihan anak saya Adam..


Bahan-bahan: Mi sanggul, sawi, carrot, udang, bawang putih, minyak bijan, air, garam dan minyak masak.

Cara-cara: Celur mi hingga lembut, tos dan asingkan. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukan udang diikuti sawi dan carrot, kacau. Kemudian masukan mi dan kacau hingga rata. Tambahkan sedikit air agar mi tidak terlalu kering. Akhir sekali masukan garam secukupnya dan sedikit minyak bijan. Sedia dihidang.


Resepi ni sangat tidak sesuai dihidang ketika mertua datang hihihihihihihi ;-)

Al-kisah Tak Faham

"Lu pakai apa kereta?"

"Oh! Wa punya pasat"

"Wa tau apa kereta lu pakai memang lu punya pasat. Wa mau tau saja ma lu pakai apa kereta.."

"Aiyo! Wa punya pasat ma.."

Tak puas hati dengan geram di hati.

"Macamlah wa nak sangat kereta lu sampai wa tak boleh tau huh!"

"Lu apa hal? Wa punya pasat! Pasat la! Aiyo!"

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



Oh! Passat!!

Bubur Jagung dengan Sago/Sagu

'Gembira rasa di hati.. Bila kau datang kepada ku..' Eh! Eh! menyanyi bagai.. hik.. hik.. hik.. Ni lah kannn.. Buat julung-julung kalinya saya berjaya menghasilkan Bubur Jagung dengan Sago/Sagu ni.. lalalalalalalalalalalalalalalalalala..
Pernah terjadi kejadian tak diingini u, bila buat tapi tak jadi macam ni.. Lama juga ya saya memendam rasa  untuk mencuba kali kedua hihihi.. Saya buat Ahad lalu.. Kalian boleh rujuk resepi dari blogger masakan tersohor Kak Ummi Zaihadi Home Sweet Home untuk resepi asli..


Bahan-bahan: Frozen jagung manis, sagu, susu cair, gula, garam dan air.

Cara-cara: Rebuskan jagung hingga lembut. Tambahkan gula. Kemudian masukan susu cair diikuti sagu yang telah dicuci dan ditos. Tambahkan sedikit garam dan masak hingga sagu berubah jernih.



Manisssssssssssssssssss!!!