Monday, November 21, 2011

Allahyarham Haji Kassan Bin Amal

Assalamualaikum. Selamat pagi.. Sabtu lalu 19 hb November 2011 pagi, saya terima SMS mengatakan datuk saudara tenat di Hospital Sultan Ismail Johor Bahru ketika saya dalam perjalanan ke Pagoh memenuhi undangan perkahwinan sepupu, Cikgu Hasnah. Saya hubungi anak beliau Cik Nor untuk khabar yang lebih jelas mengenai bapanya. Hanya doa saya panjatkan agar segalanya baik-baik saja. Perjalanan diteruskan dan saya terpaksa tinggalkan Cik Nor dalam kesedihan.

Namun, baru saja brek tangan ditarik sampai di rumah Abah pulang dari Pagoh jam 7.28 malam, Cik Nor telefon saya.. Nada suara yang sangat sedih dan berat.. Cik Nor maklumkan Atok Hassan dah 'pergi'.. 'innalillahiwainnailaihirojiun'..

Jenazah dikebumikan pada keesokan harinya Ahad, 20 hb November 2011 lebih kurang jam 9.20 pagi. Saya dapat menatap wajah Atok Hassan buat kali terakhir setelah selesai dikapankan. Saya ikuti juga rombongan pengebumian dan kembali semula ke rumah Arwah. 

Sempat saya ziarah kubur bapa mertua Allahyarham Husin bin Ayan, mertua adik-adik saya, nenek saya dan tentunya Allahyarham Mak, Norrani binti Koming. Semoga dicucuri rahmat keatas roh mereka semua, Amin.

Takziah dari saya sekeluarga buat keluarga Allahyarham Haji Kassan Bin Amal. Al-Fatihah.


No comments:

Post a Comment