Sunday, October 23, 2011

Kek Batik


Layan kek batik dari saya. Saya rujuk dari dapur Kak Ummi ~ Home Sweet Home.. Saya copy paste seluruhnya dari Kak Ummi untuk rujukan kalian yang ingin mencuba ya..

KEK MARIE BATIK 
Resepi : Ummi @ Home Sweet Home 

Bahan-bahan:
 

  • 600 gm biskut marie - patah 4
  • 250 gm mentega 
  • 4 biji telor gred A - pukul sikit
  • 3/4 tin kecil susu pekat manis (boleh juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
  • 1/3 cawan serbuk koko (akak guna jenama Van Houten) 
  • 1/3 cawan air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil nescafe 




Cara Membuat:- 
  1. Griskan loyang 9 x 9 x 3 inci dengan mentega rata-rata, ketepikan.
  2. Campurkan kesemua bahan kecuali biskut ke dalam kuali. 
  3. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata. 
  4. Kemudian tuangkan/cedukkan adunan ke dalam loyang dan tekan padat dan rata dengan sudip atau penekan kek lapis. 
  5. Masukkan dalam fridge lebih kurang 1 - 2 jam. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru lembut dipotong. SELAMAT MENCUBA... 

Usah banding ya hasil skill Kak Ummi dengan saya hihi.. Tentunya 'jauh panggang dari api'.. Tapi kan.. Manyak sedap wo! Mau jari yang biasa tak diendah, dijilat penuh nikmat lalalalalalala.. :-)

17 comments:

  1. Oeya.... bawakan saya satu kueh batik kat sini ya.. ehehehe

    ReplyDelete
  2. Oeya.... bawakan saya satu kueh batik kat sini ya.. ehehehe

    ReplyDelete
  3. tergugat anak tekak ku ini..huhuhu
    amik order x? heheheh :p

    ReplyDelete
  4. Gen2Merah ~ Sepiring saya hantar ya.. vrooommmmmm.. hihi :D

    ReplyDelete
  5. Sis-Lin ~ Senang2 kita buat kasi awak eaaa :)

    ReplyDelete
  6. Oh Oeya! Saya tak pernah buat kek batik..

    ReplyDelete
  7. Sari Yusa Ibrahim ~ Oh! Baca masa awak comment di blog Kak Ummi.. Resepi ni terlalu mudah utk awaklah Sari.. Yaya sure akan kerah awak ulang2 membuatnya :)

    ReplyDelete
  8. wowwww...tak pernah buat dan juga tak pernah rasa lagi...huhuhuhu bila la agaknya yaaaa

    ReplyDelete
  9. I tak pernah merasa kek batik lagi. Mesti manis giler rasanya!


    Terbaru dari Logokoko:

    [U] Wajah Siti sekiranya simetri sempurna

    [U] Kesian budak nih...

    [U] Tersepit lift

    ReplyDelete
  10. zuwaidah ~ Sedap kek ni.. boleh Oeya hantarkan sepiring utk Kak Zu rasa ya.. (ni cerita kalau kita dekat hik3) :D

    ReplyDelete
  11. logorithm ~ Sangat manis.. Tapi balance jugalah dengan biskut marie yang kurang manis :)

    ReplyDelete
  12. oowwwhh...sedapnya. saya suka kek batik ni. suka sangat2. hehe.

    ReplyDelete
  13. mana kek sepiring nya tak sampai2.. ehehehehe

    ReplyDelete
  14. NasZ ~ ada kesempatan kita jamu awak ya ;-)

    ReplyDelete
  15. Gen2Merah ~ Oh! Lom sampai ker.. perlu tunggu la awak sebab saya vrooommmmmm.. kalau kita guna belon mungkin cepat sikit kan ngeee ;-)

    ReplyDelete
  16. nyam...nyam....
    sodap tu.....
    my favourite kek....
    hehehehhe

    ReplyDelete
  17. ERAH ❁◕ ‿ ◕❁ ~ favorite ya.. meh kita gader2 jamu kek ni ;-)

    ReplyDelete