Salam Oeya..re: kastad jagung x keras tu apasai x mo eh? Kacau sampai likat dan berkilat tak? Biasanya kalau akak buat, letak dlm freezer 2 - 3 jam pun dah ok keras. Maybe lembik sangat agaknya ek... xtau la akak nak cari masalahnya sbb x tengok Oeya buat...hehe. Biasa, kacau sampai pekat berkilat. Kalau nak test dah masak ke tak tepung jagung/kastad tuh...ambil apa2 loyang/bekas alluminium, basahkan, letakkan sikit atas loyang tuh..biarkan sejuk sekejap, jika boleh ditolak kastad tu dan x melekat sgt pd loyang, tandanya dah masak tepung tu..so boleh tutup api dan tuang dlm acuan laa..itu jek la tipsnya sbb akak x tengok rupa adunan yg Oeya kacau tu..hehe
mungkin berkilat yg K'Ummi maksudkn kita x cukup kilst ker eikk.. atau agak2 brape lama nak kacau sblom masukan susu sejat.. 1/2 jam?.. aduhhh tulun K'Ummi.. nk bwk blik kg ptg ni kui3.. Kuah membanggakan hik3.. kastad pulak x jadi huk2..
K'Ummi.. kita masak semula kastad tu :D Kebetulan berhubung dgn Sari Yusa berkenaan cheese tart, kita tanya juga tentang kastad ni minta pendapat :) Alhamdulillah jadi.. maknanya tak cukup masak dn kilat.. lain masa kita cuba lagi.. Terima kasih K'Ummi :)
Salam Oeya..re: kastad jagung x keras tu apasai x mo eh? Kacau sampai likat dan berkilat tak? Biasanya kalau akak buat, letak dlm freezer 2 - 3 jam pun dah ok keras. Maybe lembik sangat agaknya ek... xtau la akak nak cari masalahnya sbb x tengok Oeya buat...hehe. Biasa, kacau sampai pekat berkilat. Kalau nak test dah masak ke tak tepung jagung/kastad tuh...ambil apa2 loyang/bekas alluminium, basahkan, letakkan sikit atas loyang tuh..biarkan sejuk sekejap, jika boleh ditolak kastad tu dan x melekat sgt pd loyang, tandanya dah masak tepung tu..so boleh tutup api dan tuang dlm acuan laa..itu jek la tipsnya sbb akak x tengok rupa adunan yg Oeya kacau tu..hehe
ReplyDeletemungkin berkilat yg K'Ummi maksudkn kita x cukup kilst ker eikk..
ReplyDeleteatau agak2 brape lama nak kacau sblom masukan susu sejat.. 1/2 jam?..
aduhhh tulun K'Ummi..
nk bwk blik kg ptg ni kui3..
Kuah membanggakan hik3..
kastad pulak x jadi huk2..
Salam Oeya...selamat berbuka dan selamat menikmati weekend. Kak Jun belum balas email....sorry ya. Dh siap baju raya?
ReplyDeleteSalam K'Jun. Terima kasih K'Jun. Takpe, setia menanti :)
ReplyDeleteBaju raya beli siap aje, pun belum beli lagi :)
K'Ummi.. kita masak semula kastad tu :D
ReplyDeleteKebetulan berhubung dgn Sari Yusa berkenaan cheese tart, kita tanya juga tentang kastad ni minta pendapat :)
Alhamdulillah jadi.. maknanya tak cukup masak dn kilat.. lain masa kita cuba lagi..
Terima kasih K'Ummi :)