Saturday, September 12, 2009
Makan Malam
Bagi menyediakan menu makan malam, saya hanya peruntukan masa setengah jam (1/2 jam) untuk memasak agar tidak melewati waktu Maghrib. Ini kerana waktu pulang biasanya saya akan sampai di rumah hampir pukul 7 petang.
Berikut menu makan malam saya:-
1) Satu mangkuk nasi
- saya guna beras Ecobrown
- mangkuk sup menjadi ukuran nasi saya
2) Ikan
- hanya stim dengan hirisan halia muda dan bawang putih tanpa garam
3) Sayur (daun / kekacang)
- saya mesti pilih sayuran hijau Pak Choi / Sawi / Bayam / Meranti / Kacang buncis / Kacang Panjang
- ditumis menggunakan satu sudu makan Minyak Bunga Matahari (Sun Flower Oil) dengan 3 biji bawang putih dan sedikit garam Sea Salt
4) Air suam
* Ketika menikmati hidangan ikan, saya akan perahkan lemon keatas ikan dan cicahkan dengan kicap Kikoman
Kiranya tidak memilih nasi, saya akan memasak mee goreng, seperti:-
1) Satu paket U-don Mee / Meehoon / Air Dried Curl Mee / Organic Brown Rice Meehoon / Organic Tomato Curl Mee / Organic Seaweed Curl Mee
- ditumis menggunakan satu sudu makan Minyak Bunga Matahari (Sun Flower Oil) dengan 3 biji bawang putih bersama sayur sawi, inoki, carrot, fish cake, 2 ekor udang, beberapa hiris dada ayam, kicap pekat, sebiji telur, sedikit gula organic dan sedikit garam Sea Salt
2) Air suam
Kadangkala saya akan menikmati mee sup, seperti:-
1) Satu paket U-don Mee / Meehoon / Air Dried Curl Mee / Organic Brown Rice Meehoon / Organic Tomato Curl Mee / Organic Seaweed Curl Mee
- Tumis 3 biji bawang putih menggunakan satu sudu makan Minyak Bunga Matahari (Sun Flower Oil), semangkuk air (sup bowl) bersama sayur sawi, inoki, carrot, fish ball, 2 ekor udang, beberapa hiris dada ayam, sebiji telur dan sedikit garam Sea Salt
2) Air suam
Dan kadangkala saya makan malam saya hanya 5 sudu besar Quaker Oat dibancuh dengan air panas bersama kismis dan Madu Manuka / Fernhill Organic Honey
*Menjadi kebiasaan saya, satu / dua jam selepas makan malam, saya akan menikmati Teh Hijau Organic panas
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment