Thursday, October 13, 2011

Kuey Teow Goreng Pantang


Assalamualaikum. Selamat pagi.. Salam ceria.. Semoga hari ini lebih baik dari semalam, Amin. Lagi nak share resepi mudah dari saya. Bukan mesti untuk dicuba. Jamu mata saja pun ok juga heheh.. Kenapa pantang? Sebab kuey teow kosong je ni.. Yakni saya tak letakan sebarang makanan laut atau ayam atau daging.

Bahan-bahannya : Kuey teow, kucai, fish cake, bawang hijau/kuning, kicap pekat, garam, gula dan minyak untuk menumis. (Sukatan mengikut keperluan).

Cara-caranya: Goreng fish cake, tos dan asingkan. Tumis bawang diikuti kucai. Masukan kuey teow dan kacau. Kemudian masukan fish cake, kicap pekat, garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga masak. Sedia dihidang.


*pssttt! Agak-agak tak tertelan dengan makanan 'tawar' macam ni, jodohkanlah dengan sambal tumis atau cili jeruk atau sotong sambal atau kerang sambal atau apa saja yang pedas, yang pastinya membantu heheh..

14 comments:

  1. wpun koey teow tue dlm pantang, tp nmpk sedap huhuhuhu, trus nk turun g kantin cri koey teow

    ReplyDelete
  2. Oeya, i tak pernah dgr bawang hijau ngan kuning tu.. kena tuntut ilmu dulu ni... apapun, kalu dah guna kicap pekat, garam gula tu, dah cukuplah rasanya, cili jeruk potong tu memang wajib kalu menikmati kuey tiaw.. hehe.

    ReplyDelete
  3. Mrs Lurve ~ Cepat! Cepat! Cari.. cam mengidam je awak hihi ;-)

    ReplyDelete
  4. Sari Yusa Ibrahim ~ hehe.. bawang besar je.. ade org panggil pawang hijau/holland/belanda dan yg terbaru kita beli sticker bertulis Yellow Onion, sbb tu kita tulis bawang kuning..
    Jodohkanlah dengan apa pun, yg penting masyukkk dengan selera ;-)

    ReplyDelete
  5. salam mama oh!lagi 5 hari luqman dah nak 6bulan...mama oh doa luqman sihat ye :)

    ReplyDelete
  6. sWeEt 'N LoVeLy ~ Haaa kannn.. cepatnya masa.. Jap je 6 bulan :)
    Semoga Luqman sihat sejahtera dan membahagiakan Diana sekeluarga, Amin.

    ReplyDelete
  7. nak try la. asyik makan megi je. hehe.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  8. NasZ ~ Kalau dah buat kasi kita rasa eikkk ;-)

    ReplyDelete
  9. i dah agak, msti bawang holland tu.. hehe

    ReplyDelete
  10. Sari Yusa Ibrahim ~ hehe.. ape yg tertulis tu ler ai type.. ai tak reti gini ler kui3

    ReplyDelete
  11. walaupun pantang tapi gambar tu nampak menyelerakan.. hihii

    ReplyDelete
  12. hamzah ian ~ Terima kasih sudi singgah :)
    Bolehlah awak cuba buat ye ;-)

    ReplyDelete
  13. IntaNBerliaN ~ Terima kasih :)

    ReplyDelete