Monday, September 19, 2011

Agar-agar roti


Mau yang ori semestinya yang terbaik dari Kak Ummi Zaihadi ku..

Check bahan-bahan dan cara-cara jom, yang saya copy paste dari post beliau :)

Bahan:-
  • 4 keping roti putih
  • 2 biji telor
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 tin susu cair (170 ml) - *akak guna fresh milk
  • 8 gm serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula - boleh kurangkan kalu x suka manis sgt
  • 2 sudu besar butter (cairkan)
  • 3 1/2 cawan air
 
Cara Membuat:-
  1. Dalam periuk, didihkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga larut. Tutup api.
  2. Sementara itu, blend roti, telor, susu pekat manis dan susu cair.
  3. Masukkan adunan ke dalam periuk agar-agar tadi. Kacau sebati.
  4. Masukkan butter dan kacau sampai agak-agak pekat.
  5. Tuangkan ke dalam acuan pilihan. Letakkan pewarna dan lorekkan. (*akak letak Hershey's Syrup).
  6. Sejukkan dalam fridge.
     
     

15 comments:

  1. Zarith husnyna cayang.. memang sedap heheh..

    ReplyDelete
  2. Camner ek rasanya? Teksturnya? Macam bubur?

    ReplyDelete
  3. logorithm~ Lembut.. Manis.. Sejuk.. Sedap.. Agar-agar yang sungguh menyamankan :)

    ReplyDelete
  4. Sunah Sakura ~ lapor eik.. jap akak hidangkan eaaa hik3 ;)

    ReplyDelete
  5. yuhuuuuuuuuuuuuuu...masuk sini je terasa lapar!!!! udah ler kak zu tengah puasa nih ...huhuhu larikkkkkkkk
    pandainya masak...kak zu pun nak polish skill jugak lah

    ReplyDelete
  6. zuwaidah ~ puasa Kak Zu.. puasa.. heheh.. pandai apa nyer hik3.. pandai makan lebih kita ni kui3.. asah Kak Zu jangan tidak hihi..

    ReplyDelete
  7. memang sedap! Terbaekkkk punya agar2 roti

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Sari Yusa Ibrahim ~ yup! terbaekkk! nyaman heheh..

    ReplyDelete
  10. look yummy & senang nak buat! luv puding so much....

    ReplyDelete
  11. iedaurora ~ try la eik.. best ;)

    ReplyDelete
  12. nampak sedap ler agar2 roti tu... nie rasanya x perna lg cuba nie.. anak2 suka kalu bab agar2 / puding nie.. sedap2!!

    ReplyDelete
  13. Diana @ Melly Mey ~ utk kita memang sedap Diana.. Kalau awak yang buat tentu baik dr ni.. Hasil dari dapur awak selalu memuaskan :)

    ReplyDelete