Tuesday, August 2, 2011

Blogger MENCURI..

Ehhh!!.. Siapa?!.. Siapa?!.. Siapa blogger tu?!.. Ada ker blogger begini?!!.. Siapa eikkk?!!..
Saya bukanlah orang yang arif tentang 'hukum'.. Tidak juga saya mahu mendabik dada akan ilmu sekelumit pada diri..
Ringkasnya di sini.. Saya sukalah meningatkan diri saya sendiri dan rakan blogger sekalian.. 'Kredit'kanlah.. 'Link'kanlah.. 'Taip'kanlah dari mana sumber kalian perolehi sesuatu yang kalian jadikan post sendiri dengan tujuan di'kongsi'..
Senang cerita.. kalau 'ambil hak orang'.. minta izinlah kepada 'pemilik'nya.. bagitaulah 'tuan'nya.. Bukan susahkan?!..
Iye.. bila kita 'copy paste' senang kerjakan?!.. Tapi kalian bayangkanlah.. Betapa pemilik tersebut bersungguh-sungguh.. bertungkus-lumus.. sepenuh upayanya berusaha menghasilkan yang terbaik untuk tatapan kita semua.. modal mereka.. masa mereka.. penat lelah mereka.. tak kasihan ker?!.. Apatah lagi blogger tersebut seorang wanita bekerjaya yang perlu segera menyengseng lengan baju bersilat di dapur dalam waktu yang limit untuk tanggungjawab sebagai isteri dan ibu kepada beberapa orang cahayamata.. Kemudian secepat mungkin perlu capture 'hasil tangannya'.. Sebelum post di blog.. Ingat senang ker?!!.. Cuba letakan diri kita di tempat mereka.. Apa perasaan kita bila diperlakukan sedemikian..
Ambil tanpa izin 'gambar' dari blogger asal.. kemudian 'crop'kan.. kemudian 'taip nama sendiri'.. kemudian 'post kat blog sendiri'.. Tanpa rasa bersalah.. Tanpa rasa segan.. Post ditokok-tambah sesedap rasanya.. Untuk membuktikan cerita tersebut 'Analah Ampunya'.. Kemudian follower comment memuji.. Sedangkan follower tak tahu 'taktik kotor'nya.. Bukankah 'mencuri' namanya.. Kenapa perlu begini.. Hentikanlah membohongi diri sendiri dan orang lain.. Usah 'gunakan' orang lain hanya untuk 'berada di atas'.. Follower tak nampak.. Tapi ingatlah.. ALLAH Maha Mengetahui..
Kepada yang tidak melakukannya.. Alhamdulillah.. Tahniah.. Kalian adalah dikalangan orang-orang yang hebat..
Mulalah di Ramadhan ke 2 hari ini.. Berusahalah kita untuk menjadi lebih baik dari semalam.. Usah malu meminta maaf.. Bersihkan hati.. Pujuklah hati untuk tidak mengulanginya..

2 comments:

  1. oeya, dua tiga menjak ni dah baca bbrapa komen blogger psl benda ni... sapa tuhhh??

    ReplyDelete
  2. Sari, yang mucukkk bacinnn baunya akan dihidu juga kannn..

    ReplyDelete