Bahan-bahannya: Ikan merah, daun sup, lada sulah*, halia*, bawang
besar/Holland*, bawang putih*, garam, minyak masak dan air. (*ditumbuk)
Cara-caranya: Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk hingga kekuningan dan naik bau. Kemudian tuangkan air dan kacau. Bila air dah mendidih, masukan ikan merah dan tambahkan garam. Masak sebentar. Masukan daun sup ketika menghidang.
Untuk anda, ini bukan resepi dan kaedah terbaik masak sup ikan merah hihi..
As salam Oya...
ReplyDeleteCaya tak caya tak, sis belum prnh masak sup ikan merah mcm ni..sbb fikirkan tkt hanyir..huhuhu
Nanti nk cuba gak le...
Mak kita selalu masak sup ikan merah, kita jer tak prnah masak, macam Sis Lin jugak, tapi bkn takut hanyir, tkut tak laku.. hehe.
ReplyDeleteSlurrrrppp!
ReplyDeleteTapi I tak suka daun sup... ;-p
Sis-Lin ~ As salam Lin..
ReplyDeleteOh iye?! Selain steam, kita dan Adam suka sup ikan merah gini, makan dengan mi pon kitaorang suka heheh :)
Boleh try lain kali ya Lin :)
Sari Yusa Ibrahim ~ Oh sama juga hihi.. Try masak sekali, mana tau tak cukup ;)
ReplyDeletelogorithm ~ Actually.. i pun bukan suka sangat daun sup.. Tapi i suka lebihkan halia.. Adam pun remind tak mau letak daun sup lain kali hihi ;)
ReplyDelete