Wednesday, March 7, 2012

Sup ikan merah

 
Bahan-bahannya: Ikan merah, daun sup, lada sulah*, halia*, bawang besar/Holland*, bawang putih*, garam, minyak masak dan air. (*ditumbuk)

Cara-caranya: Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk hingga kekuningan dan naik bau. Kemudian tuangkan air dan kacau. Bila air dah mendidih, masukan ikan merah dan tambahkan garam. Masak sebentar. Masukan daun sup ketika menghidang.



Untuk anda, ini bukan resepi dan kaedah terbaik masak sup ikan merah hihi..

6 comments:

  1. As salam Oya...

    Caya tak caya tak, sis belum prnh masak sup ikan merah mcm ni..sbb fikirkan tkt hanyir..huhuhu
    Nanti nk cuba gak le...

    ReplyDelete
  2. Mak kita selalu masak sup ikan merah, kita jer tak prnah masak, macam Sis Lin jugak, tapi bkn takut hanyir, tkut tak laku.. hehe.

    ReplyDelete
  3. Slurrrrppp!

    Tapi I tak suka daun sup... ;-p

    ReplyDelete
  4. Sis-Lin ~ As salam Lin..

    Oh iye?! Selain steam, kita dan Adam suka sup ikan merah gini, makan dengan mi pon kitaorang suka heheh :)

    Boleh try lain kali ya Lin :)

    ReplyDelete
  5. Sari Yusa Ibrahim ~ Oh sama juga hihi.. Try masak sekali, mana tau tak cukup ;)

    ReplyDelete
  6. logorithm ~ Actually.. i pun bukan suka sangat daun sup.. Tapi i suka lebihkan halia.. Adam pun remind tak mau letak daun sup lain kali hihi ;)

    ReplyDelete